Grad i okolica

Mijo Šuman: Odgovor na demantij gosp. Mate Barbira

Kako smo prije nekoliko dana objavili demantij gospodina Mate Barbira na članak gospodina Mije Šumana: Raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta u režiji gradonačelnika Krstičevića i njegovih interesnih skupina, donosimo priopćenje Mije Šumana koje prenosimo u cijelosti.

Gospodin Mate Barbir u svojoj reakciji na moj članak zahtjeva ispravljanje netočne, odnosno nepotpune informacije, tražeći javnu ispriku.

Budući da mi nije najjasnije što je to u mom članku bilo netočno, njemu i njegovim drugarima, a pod tim mislim na gradonačelnika Krstičevića i njegovu upravljačku družinu i pobočnike, za koje smatram da su mu asistirali u pisanju navedenog dematija, pokušat ću biti potpuno jasan i precizan.


Što se tiče mog članka on je potuno ispravno klasificiran u rubriku „Politika“, jer je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području Grada Ploča, prvorazredno političko pitanje koliko god ga neki pokušavali relativizirati i svesti na čisto tehničko pitanje.

Gospodin Mate Barbir se u svojoj reakciji na moj tekst zapravo vrlo neinteligentno sam razotkrio i u biti samo potvrdio ono što ja cijelo vrijeme tvrdim, a to je da je natječaj ciljano objavljen kad je objavljen, na vrlo podmukao i proračunat način sa vrlo jasnim ciljem da pogoduje određenim interesnim skupinama.

Naime, prema tvrdnji samog vlasnika, obrt „MAMB“ za prijevoz i usluge, osnovan je u ožujku 2008. godine, a u mjesecu listopadu 2017. godine, isti obrt je doregistriran za poljoprivredne djelatnosti. Mogao je gosp. Barbir cijelo vrijeme od 2008. imati registriran OPG, ali onda nema ključnu prednost, a to je primarna djelatnost, kao što je u ovom slučaju imao, jer plaća doprinose u svom obrtu i to se automatski smatra da mu je to primarna djelatnost. A opet tko zna, možada je obrt „MAMB“ od 2017. proizveo desetke vagona poljoprivrednih proizvoda koje je plasirao na najzahtjevnija tržišta EU, a da to meni nije poznato, potencijal je tu i samo ga treba aktivirati.

Što to konkretno znači u kontekstu provedenog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, znači to, da je kojim slučajem natječaj raspisan 2018, 2019 ili do listopada 2020. godine, navedeni obrt bi se mogao javiti na natječaj, ali ne bi ispunjavao glavni kriterij, a to je da ima registriranu djelatnost najmanje 3 godine do dana raspisivanja natječaja i njegova ponuda na natječaju bi bila odbačena kao nevažeća, a ovako je na natječaju na području k.o. Komin dobio, biti ću skroz precizan 9,9783 ha, a na podrčju k.o. Plina 9,9187 ha, dakle sveukupno 19,897 ha.

Iz meni potpuno nejasnih razloga aktualna administracija gradonačelnika Krstičevića je smatrala da je natječaj koji je objavljen 28.2.2022. godine, a ne kao što gosp. Barbir u svom tekstu navodi 8.4.2022.,  da su to dva odvojena natječaja za k.o. Plinu i k.o. Komin, pa su se neki javljali i na područje k.o. Plina i k.o. Komin, i dobili zemljište na oba područja, a jedan od najvećih dobitnika tavog tumačenja je obrt „MAMB“ koji je dobitnik i u Plini i u Kominu, dakle ne stoji njegova tvrdnja da može dobiti maksimalno 10 hektara.

Što se tiče mog navoda vezano za poslovno partnerstvo, činjenica je da je gosp. Mate Barbir zajedno sa gosp. Grgom Štrbićem kupio građevinsko zemljište od Grada Ploča u poduzetničkoj zoni Vranjak, temeljem raspisanog javnog natječaja, Ugovor o kupoprodaji nekretnine je od 17.9.2021. u vrijednosti 423.936 kn, kako se navodi u Popisu ugovora iz 2021. godine koji je objavljen na internet stranicama Grada Ploča. Iz ovog se da zaključiti da definitivno postoji neformalno poslovno partnerstvo između tih osoba, a OPG Petar Štrbić je dobio sukladno prijedlogu Odluke, 4,9736 ha i riječ je o ocu Grge Štrbića.

Što se tiče sklopljenih ugovora, izdanih narudžbenica, temeljem kojih je obrt „MAMB“ odradio poslova i usluga za Grad Ploče u razdoblju 2018-2022 za mandata gradonačelnika Krstičevića, one su iznosile sveukupno 2.826.218 kn na temelju dostavljene financijske kartice dobavljača od Grada Ploča, i to je činjenica koju ne može nitko negirati, i svi ti poslovi i usluge su odrađeni sukladno Pravilniku o jednostavnoj nabavi koji je donesen u mjesecu svibnju 2019. godine, stavljajući van snage Pravilnik o jednostavnoj nabavi koji je prije toga donesen 30.10.2018. godine, dakle nakon samo 6 mjeseci.

Pitanje koje se ovdje postavlja zašto se mijenja Pravilnik koji je bio mnogo transparentniji, u odnosu na novi Pravilnik koji je oličenje netransparentnosti po pitanju naručivanja roba, usluga i radova, ali o tome ćemo neki drugi put kada ću napisti jedan članak koji će se odnositi samo na Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave, odnosno analiza i usporedba starog Pravilnika koji je bio na snazi od 30.10.2018. do 25.05.2019., i novog koji je važeći od 25.5.2019., oba Pravilnika kao podzakonski akti su donesena na temelju Zakona o javnoj nabavi (NN, broj 120/16), od strane Gradskog vijeća Grada Ploča.

Mijo Šuman

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ploče Online

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi