Aktualno

MATE BARBIR – Demantij članka “MIJO ŠUMAN – Raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta u režiji gradonačelnika Krstičevića i njegovih interesnih skupina”

Kao reakciju na članak MIJO ŠUMAN – Raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta u režiji gradonačelnika Krstičevića i njegovih interesnih skupina, dobili smo demantij od gosp. Mate Barbira, koji u nastavku te kao PDF dokument u cijelosti prenosimo:


 

Poštovani,

nastavno na članak naslova “MIJO ŠUMAN – Raspodjela državnog  poljoprivrednog zemljišta u režiji gradonačelnika Krstičevića i njegovih interesnih skupina”, a koji članak je dana 31. svibnja 2023. godine objavljen na portalu ploce.com.hr, kao i na facebook stranici Ploče online, sukladno članku 40. Zakona o medijima

(Narodne novine broj 59/04, 84/11, 81/13, 114/12), ovime Vam se obraćam sa zahtjevom za ispravljanje netočne, odnosno nepotpune informacije, tražeći i javnu objavu isprike.

Uz izraze žaljenja što je predmetni naslov s člankom na spomenutom portalu tendenciozno objavljen u rubrici “POLITIKA”,iako nisam političar, a niti sam postupao protupravno ili nezakonito, ovim putem zahtijevam objavu demantija i to kako slijedi:

 

“M A M B, obrt za prijevoz i usluge, vlasnik MATE BARBIR, PLOČE, FRA L. VLADIMIROVIĆA 10, koji je 27. listopada 2017.

poljoprivredno gospodarstvo upisao u popis svojih djelatnosti, u cijelosti je postupao sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, te u dobroj vjeri. Odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/18, 115/18, 98/19) koje su bile na snazi u trenutku podnošenja javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča, objavljenog 8. travnja 2022. godine, odnose se na sve fizičke i pravne osobe koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili se namjeravaju baviti poljoprivrednom proizvodnjom, pa se tako odnose i na ovaj obrt. Kao i brojni drugi subjekti, njih 2625, M A M B, obrt za prijevoz i usluge, je također (unutar zakonom i javnim natječajem propisanog roka te u potpunosti sukladno predviđenoj zakonskoj proceduri), dostavio Gradu Ploče koji je javni natječaj objavio, pravovaljanu ponudu za zakup poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča. Pri tome je obrt dokazao da ima podmirene sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i da se protiv istog ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta.

Uz navedeno, za istaknuti je da M A M B, obrt za prijevoz i usluge,u zakup može dobiti samo 10 ha maksimalne površine poljoprivrednog zemljišta, što je u skladu s točkom VII.objavljenog javnog natječaja, a ne kako je u članku navedeno da sam s partnerom dobio sveukupno 25 ha poljoprivrednog zemljišta.

M A M B, obrt za prijevoz i usluge, osnovan je 18. ožujka 2008. te je jedini vlasnik navedenog obrta bio i ostao MATE BARBIR,PLOČE, FRA L. VLADIMIROVIĆA 10, OIB: 63935501357, a što se vrlo lako može provjeriti i pukim uvidom u obrtni registar, stoga je I više nego razvidno kako ja kao vlasnik navedenog obrta  nisam  nastupao niti zajednički s partnerom, niti s drugim ponuditeljem, budući bi se takva ponuda sukladno točci II. Javnog natječaja smatrala nevažećom. Uzimajući u obzir da se odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja dostavlja na mišljenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, navedena će tijela zasigurno reagirati ukoliko ponuditelj ne ispunjava neki od uvjeta propisanih kako javnim natječajem, tako i samim zakonom.

Za istaknuti je i da sklapanje brojnih ugovora s Gradom Ploče unutar vremenskog razdoblja od 2018. godine do 2022. godine temeljem kojih je obrt M A M B kao izvođač izvršio određene usluge, odnosno odradio određene poslove za Grad Ploče u svojstvu naručitelja, ne počiva na mandatu gradonačelnika Grada Ploče, već na zakonom propisanoj proceduri I izvođačima izabranim sukladno tadašnjim uvjetima i njihovim kvalifikacijama i mogućnostima izvršenja naručenog posla. Pored navedenog, bitno je napomenuti i da su drugi izvođači, bilo pravne osobe, bilo obrtnici, u istom vremenskom razdoblju sklapali ugovore s Gradom Ploče za izvršenje određenih usluga i poslova, za čije je izvršenje dogovorena čak i veća naknada od one koju sam ja, kao vlasnik obrta M A M B, temeljem sklopljenih ugovora dogovorio s Gradom Ploče. Navedena se činjenica može vrlo lako potvrditi i provjerom financijskih kartica tih poslovnih subjekata, koje sam zatražio od Grada Ploče koje ću javno objaviti kada dobijem odgovor na  Zahtjev za pristup informacijama. Stoga svako insinuiranje da se pri sklapanju takvih ugovora radi o protupravnim radnjama  smatram  malicioznim i usmjerenim na nanošenje štete meni osobno  i mom  obrtu. Kao vlasnik obrta M A M B, na niti jedan način nisam utjecao, niti mogao utjecati na odluku o sklapanju ugovora s Gradom Ploče za izvršenje određenih usluga I poslova u vremenskom razoblju od 2018. godine do 2022. godine, a niti sam mogao utjecati na odluku o legitimno I pravovremeno podnesenoj ponudi za zakup poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.”

S poštovanjem,

Mate Barbir

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ploče Online

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime