Regija

OPUZEN: ‘Za svoj gušt’ ima najbolji brudet

Da je neretvanski brudet delicija za kojom mnogi uzdišu, potvrdila je i 12. po redu Brudetijada – natjecanje u kuhanju brudeta, održana u Opuzenu. Dvadeset ekipa iz čitave doline Neretve kuhalo je ovo nadaleko poznato jelo, koje je postalo zaštitni znak i turistički brend ovog kraja.

Najbolji je brudet ove godine skuhala ekipa „Za svoj gušt“ u sastavu Miro Vidović i Ljuban Mataga. Oni su za pobjedu dobili dasku za rezanje kapule, kuhaču, umjetničku sliku Ante Živkovića Fošara i pet litara žilavke. Drugo mjesto zauzela je mlada ekipa „Studenti“, a treći su bili „Štafelaj“, koji neizostavno sudjeluju na svim brudetijadama. Ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s poznatim hrvatskim gastronautom Veljkom Barbierijem nije imalo nimalo lagan zadatak, kušati dvadeset brudeta, ocijeniti miris, okus i izgled te na kraju odlučiti koji je najbliži izvornom neretvanskom brudetu.

To je pošlo za rukom Miri i Ljubanu. Njihova teća ocjenjena je najboljom, a da je riječ o pravom brudetu, potvrđivali su grašci znoja na licima kušatelja i potoci vina kojima je sve to zaliveno. Iako su ponijeli laskavu titulu brudet majstora kojom će se ponositi sljedeću godinu dana, ekipa „Za svoj gušt“ ne želi otkrivati detalje i sitnice, zbog kojih je njihov brudet drugačiji od ostalih. Ipak su priznali da su skuhali zažapsko-podgradinski brudet te da ne znaju hoće li boca žilavke biti dovoljna za utaživanje žeđi nakon jela.
– Svaki brudet ima nešto posebno, pa tako i ovaj naš. Sve su to male tajne kuhinje koje čuvamo – kazao nam je Miro Vidović.


Međutim, za dobar neretvanski brudet najvažniji su dobra riba, jegulja i žabe, a potrebna je dobra i domaća kapula. Neizostavan je začin i ljuta paprika, jer brudet se smatra boljim što je ljući.
Zažapski recept

To vrijedi za takozvani zažapski brudet u kojem su kuha glava ribe koliko i ljutih papričica. A upravo takav skuhala je ekipa „Badžula“, Jozo Galov Joka, Marijana Galov i Neđo Galov.
– Evo pogledajte što je pravi brudet. To je naše izvorno, sve domaće, od kapule do ljutih paprika – vele dok se ocjenjivački sud od teće do teće sladio s još vrućim brudetom.

Natjecanje u kuhanju brudeta, koje privuče stotine poklonika ovog tradicionalnog jela, organizira družba “Pivčeva kala”. Poznati gastronaut Veljko Barbieri kaže:
– Brudetijada je postala prvorazredna gastronomska manifestacija na razini Hrvatske. U ovim loncima i tećama spaja se materijalna i nematerijalna baština donjeg Poneretvlja.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr