Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Kino Metković

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za buduće kino koje bi trebalo početi raditi u kazališnoj dvorani GKS-a, budući da stara kinodvorana zahtijeva velika ulaganja, a za što Grad trenutno nema novca.

Čuli smo se danas s gradonačelnikom Božom Petrovom, koji je u Zagrebu, i od njega doznali da se Grad Metković nije u ožujku 2013. bio prijavio na Natječaj za digitalizaciju nezavisnih kinoprikazivača, kao strateškoga projekta koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava. Stoga je nova gradska vlast odlučila samostalno oživjeti kinoprikazivačku djelatnost već ove godine, s tim da je napravila financijski plan kojim bi otplata opreme trajala sljedeće tri godine. Istovremeno je gradonačelnik Petrov sa suradnicima stalno pokušavao u Ministarstvu objasniti da je Metković kulturno i obrazovno središte doline Neretve te da od Splita do Dubrovnika ne postoji ni jedna kinodvorana. Argument je, također, bio i taj da je Metković odavno imao kino te da postoji velik interes građana za njegovo oživljavanje. Izgleda da su u Ministarstvu kulture uvažili te argumente i Metkoviću dodijelili 300 tisuća kuna, na čemu gradonačelnik Petrov posebno zahvaljuje ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, budući da će se time vrijeme otplate kinoopreme znatno smanjiti, a ušteđeni novac kasnije upotrijebiti za druge projekte. Isto tako, Petrov ministrici zahvaljuje i na ulaganju u Prirodoslovni muzej u Metkoviću čije je otvaranje bilo najavljeno tijekom ove godine.

Tekst i foto: www.metkovic.hr


Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.