Politika i gospodarstvo

Zbog nedostatka kvoruma: Prekinuta sjednica Gradskog vijeća, oporba napustila vijećnicu

Jučer je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Pločama održana (bar jedan dio) 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča na kojoj je za dnevni red bilo predloženo 30 točaka koji je i izglasan. Kako se očekivalo, sjednica je započela (i naprasno završila) u napetoj i na momente vrlo nervoznoj atmosferi. Nakon aktualnog sata u kojem su se vijećnici očitovali o odgovorima na postavljena pitanja sa prethodne sjednice i u kojem su postavljena nova, izglasan je predloženi Dnevni red sa nadopunom o zamjeni vijećnika iz redova vladajuće većine gdje je prisegnuo gospodin Nikica Družijanić. Vijećnik Družijanić je zamijenio vijećnicu Alenu Tomašević Žderić koja je mandat stavila u mirovanje.

Gradsko vijeće je prihvatilo Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine o kojem smo već pisali – LINK

Gradsko vijeće prihvatilo je i Izmjene i dopune Proračuna Grada Ploča za 2018. godinu koji je sa 46.700.000,00 rebalansiran na 46.230.000,00 kn.


Prihvaćena su sva Izvješća o radu i financijska izvješća tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada za razdoblja siječanj – prosinac 2017. i razdoblje od 1. siječnja 2018. do 30. lipnja 2018. godine.

Nakon iscrpnih izvještaja i 7 sati sjednice na red je došla 26. točka Dnevnog reda – Odluka o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Ploče, Sande Zekaj. O razrješenju gospođe Zekaj raspravljalo se nakon što je Upravni sud u Splitu poništio Odluku Gradskoga vijeća o razrješenju koje je Gradsko vijeće donijelo 15. prosinca 2017. i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje. Oporbeni vijećnici upozorili su da ovom odlukom ulazimo u još veći “pravni kaos” uz mogućnost novih žalbi i zatražili su skidanje predložene točke sa Dnevnog reda.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Izvor Škubonja istaknuo je kako se radi o vrlo složenom pravnom pitanju i da je ravnateljica podnijela tužbu protiv Grada Ploča, iako je sud potvrdio da Grad nije stranka u postupku, već je to Gradsko vijeće.

Vladajuća većina nije prihvatila prijedlog oporbenih vijećnika za skidanjem sporne točke sa Dnevnog reda, a kako je već ranije sa sjednice otišao vijećnik Severin Krželj, nakon napuštanja sjednice od strane oporbe, vijeće je ostalo bez kvoruma i nije moglo nastaviti sa radom.

Prema najavama, nastavak 13. sjednice Gradskog vijeća mogao bi biti sljedeći utorak.