Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

RO-RO terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni i putnički promet. Riječ je o objektu vrijednom oko dva milijuna USD, koji će, kako se očekuje, biti dovršen do ožujka naredne godine. Sredstva za ovu gradnju kao i ostala lučka ulaganja osigurana su međunarodnim kreditom, koji je pod povoljnim uvjetima pločanskoj luci odobrila Svjetska banka. Kompletnu pripremu posla, izradu projektne dokumentacije te nadzor izvođenja radova vodio je razvojni sektor Lučke uprave.
Do sada je dovršena polovica planiranih radova na terminalu, govori nam pomoćnik ravnatelja za razvoj, Mladen Dugandžić, ističući kako je najteži dio posla, instaliranje takozvanih armiranobetonskih pilota već završen.


RO-RO rampa nije klasičnoga tipa. To je zapravo trajektni terminal koji će osim brodova dužine 120 metara, širine 20, s gazom do šest metara, moći primati trajekte u unutrašnjem prometu te kamione i putničke automobile. Također će se u sklopu postojećega objekta urediti prostor za međunarodni putnički promet sa carinskom i policijskom službom te svim ostalim pratećim sadržajima vezanim uz ovakvu vrstu prometa. Zamjenjuje se postojeća infrastruktura, vodovod i odvodnja, postavljanje nove hidrantske mreže, kao i postavljanje rasvjete. Nakon što se dovrši, prostor će biti ambijentalno uređen sa slobodnim pristupom građanima, rekao je Dugandžić.
To će biti, nastavio je dalje, uspješna i profitabilna investicija. Korisnici usluga RO-RO terminala, koji dobiju koncesiju na temelju ugovora s Lučkom upravom, a na osnovi ostvarenoga prometa i usluga koje im terminal bude pružao, moći će ostvariti značajan profit što je zapravo krajnji cilj Lučke uprave, zaključio je Dugandžić.
Ulaganjem u sanaciju i rekonstrukciju operativnih obala što je već u tijeku ili se planira uskoro raditi, dovršetak izgradnje RO-RO terminala, te uvođenje suvremene prekrcajne tehnologije koja će omogućiti svjetski priznate norme prekrcaja, povećat će se mogućnosti i konkurentnost pločanske luke na svjetskom pomorskom tržištu.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
Stari ulaz u Ploce
Politika

NAKON VIŠEGODIŠNJIH PRIPREMA: Uskoro novi ulaz u Ploče

Hrvatska uprava za ceste raspisala je nedavno javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na projektu izgradnje novog