Politika

U Pločama se ukida razred HTT-a da bi se u Opuzenu otvorio smjer web dizajna, pazi sad – u poljoprivrednoj školi!

O temi o kojoj smo već pisali, a radi se o tome da se Pločanskoj srednjoj školi ukidaju dva odjela, dok se u drugim školama županije uvode novi danas piše i portal Južni.

Dok u primorskim županijama pa tako i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji poslodavci svake godine sve teže i teže pronalaze kvalitetnu radnu snagu za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, u Srednjoj školi u Pločama ukinuto je jedno razredno odjeljenje smjera hotelsko – turistički tehničar, kako bi se u susjednom Opuzenu otvorilo razredno odijeljene smjera web dizajner, da apsurd bude veći – u Poljoprivredno – tehničkoj školi.

Ta bi informacija prošla ispod radara da je na sjednici Županijske skupštine nije potencirao vijećnik Ivo Karamatić (SDP). I dok se Karamatić čudio tko je bez ikakve rasprave i ozbiljne analize „amenovao” takvu odluku, posve je jasno da je za nju zeleno svjetlo dalo resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


– Ludilo! U Opuzenu web dizajn. Potrebe za web dizajnerima u Neretvi su za ispalit. U Pločama se ukida jedan razred HTT-a što je nužno potrebno i što nam fali, da bi se u Opuzenu otvorio web dizajn u Poljoprivrednoj školi. – rekao je Karamatić, istaknuvši još jedan apsurd iz te priče.

– Škola u Pločama je prethodno od tog Ministarstva, koje joj sad ukida jedno HTT odjeljenje, dobila pola milijuna kuna za projekt izvrsnosti i kompetentnosti. Ukidaju dva razreda u Pločama, jedan HTT i jedan gimnazije i tjeraju pločansku djecu da upisuju neki web dizajn u Opuzenu i mi ćemo to amenovati, ne vodeći računa o potrebama tržišta rada. – rekao je Karamatić te nastavio nizati apsurde.

– Nama kao turističkoj regiji izuzetno su potrebni web dizajneri dok svaki priučeni školarac koji vlada računalom u programima može bilo što dizajnirati. Dakle, mi ćemo sad, jer je nekome tako sinulo, otvoriti web dizajniranje u Opuzenu, a zatvorit ćemo jedan HTT razred u Pločama, ugrozit ćemo radna mjesta profesora i natjerat ćemo djecu da upisuju web dizjan u Opuzenu jer neće imati što upisati. – kazao je Karamatić.

KARAMATIĆ: MI ĆEMO KADROVE U TURIZMU UVOZITI IZ TREBINJA, A U OPUZENU ĆEMO ŠKOLOVATI WEB DIZAJNERE

Na ukidanje jednog HTT razreda u Pločama, rekao je, upozorila ga je ravnateljica škole, koja je inače članica HDZ-a.

– Mogu vam pročitati korespodenciju s ravnateljicom Srednje škole u Pločama, a njezina je cijela obitelj u HDZ-u jer inače ne bi ni bila ravnateljica. Evo korespodencije, meni se ravnateljica obratila i napisala: „Ivo, eto znam da ćeš ti imati petlje nešto reći jer se ne bojiš.” Dakle, netko je u Ministarstvu u Zagrebu sebi dao tu slobodu odlučivanja o nečemu o čemu ništa ne zna. Mi ćemo kadrove za rad u turizmu uvoziti iz okolice, iz Trebinja, a u Opuzenu ćemo školovati web dizajnere. Ovo bi bilo komično da nije tragično. – rekao je Karamatić, zapitavši tko je ta osoba i koja je to svetica koja sve što se događa u Pločama mora odobriti.

– Tko je ta osoba i koja je to politika koja je ovakvu glupost iz Zagreba naredila? Ako ovo nije došlo iz Županije trebamo biti zabrinuti i nemojmo k’o Poncije Pilat prati ruke ako ovo Ministarstvo određuje. Znamo svi kako stvari funkcioniraju. Nitko ovdje nije pao s kruške. Pogotovo jer je ista vlast u Županiji i ministarstvu u Zagrebu, ista je politička opcija, ali ovo nije politika, ovo je život. – rekao je Karamatić.

Kolegama vijećnicima iz HDZ-a, vijećnicima Anti Damiću i Krešimiru Vejiću, koji je ujedno i bivši gradonačelnik Ploča, Karamatić je napomenuo je kako oni vrlo dobro znaju koliko je potreba za HTT smjerom u Pločama.

– Ravnateljica je pokušala, imam njezine dopise. Trebamo li raditi prosvjede, organizirati roditelje, hoćemo li to raditi? Trebam li ja reći da je Županija maćeha jer ukida jedan HTT razred i tjera pločansku dicu u Opuzen da se školuju za web dizajnere. I Vejić i Damić znaju koliko je taj HTT smjer u Pločama potreban. – rekao je Karamatić, istaknuvši kako je apsurd da se u Srednjoj poljoprivredno – tehničkoj školi otvara smjer web dizajenr.

– Na mala vrata se mijenja statut škole u Opuzenu da se stvori mogućnost za dva razreda web dizajnera, a oni su isključivo osnovani kao Poljoprivredno – tehnička škola, tehnička u smislu poljoprivrede. Ne vidim argumente kojima se može opravdati odva odluka, a poprilično sam razumna osoba. Mi ćemo odškolovati 30, 40 web dizajnera godišnje, 200 za nekoliko godina, bit ćemo svjetsko čudo web dizajna, kakva Kina. Web dizajner, zanimanje koje pompozno zvuči, da je barem računarstvo, pa da ih pripremamo za fakultete, da stječu znanja i vještine kojima mogu konkurirati na tržištu rada. -kazao je Karamatić, zapitavši se tko će obrazovati buduće web dizajnere u Opuzenu.

– Ovo nije okrenuto protiv Srednje škole u Opuzenu jer sam ja bio jedan od njenih osnivača i želim joj sve najbolje, ali tko će tu djecu školovati za web dizajnere jer je to poljoprivredna škola. Apeliram na župana i Skupštinu i nadležni odjel da učine sve da ova glupa odluka kojom se ukidaju razredi ne zaživi. – rekao je Karamatić, izazivši nadu „da svi vlakovi za pločansku djecu ipak još nisu prošli”.

– Ne znam imamo li vremena i jesu li svi vlakovi prošli, na sreću 1. srpnja dolazi jedan koji dugo nije prometovao i nadam se vlak koji će ukrcati našu dicu odvesti ih u pravom smjeru, nadam se da taj vlak još nije prošao. – rekao je Karamatić i prozvao ministricu Mariju Vučković koja je inače iz Ploča.

– Nažalost imamo mi ministricu iz Ploča koja bi sigurno mogla puno napraviti i ne vidim razlog zašto nije i zašto ovo prešutno odobrava, a znam da je upoznata sa svime. – smatra Karamatić.

U ŽUPANIJI O UKIDANJE RAZREDA U PLOČAMA NISU ZNALI NIŠTA

Proceduru oko odobrenja novih smjerova školama od strane resornog Ministartsva objasnila je Karamatiću privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i spor Ana Čeović.

– Postoji aplikacija eupisi.hr i sve su škole trebale upisati planirani broj upisnih mjesta i broj razrednih odjela i nakon toga nadležni županijski odjeli potvrđuju ili odbijaju prijedloge. Mi smo sve prijedloge škola prihvatili i sljedeći, zadnji dionik je Ministarstvo koje je je napravilo isto. To je u aplikaciji tako, kad nešto unesete, stavite zelenu kvačicu i ona se više ne može promijeniti. U tom momentu nije bilo mogućnosti web dizajna nego programi koji su do tada postojali i većina škola se držala starih kvota. – rekla je Čeović, dodavši kako u Županiji nisu imali saznanja o korekcijama o upisima u srednjoj školi u Pločama dok i ravnateljica škole nije upozorila na izmjene koje su se dogodile.

– Mi smo uputili objašnjenje za Srednju školu Ploče gdje da nema razloga za smanjenjem jednog HTT razreda jer su se upisivala puna dva razreda za razliku od gimnazije gdje se upisivao jedan razred. Nažalost, Ministarstvo nije dalo nikakav odgovor. – kazala je privremena pročelnica Čeović.

Srednja škola u Opuzenu se inače odrekla smjera agronomski tehničar da bi otvorila smjer web dizajnera, no Ministarstvu su izgleda takve promjene logične dok nikome drugome nisu. Kako Ministarstvo svoju odluku nije niti obrazložilo vijećnik Karamatić se s pravom zapitao doživljava li Ministarstvo ikoga iz Dubrovačko – neretvanske županije i uvažava li uopće potrebe Županije za određenim kadrovima.

– Pita li nas itko što je potrebno na tržištu rada u Županiji. Ne znam donose li se odluke na razini nekih komiteta, a najmanje što mogu u Ministarstvu je ponuditi argument zašto su ovo napravili. Ukinuli su smjer agrotehničara da bi otvorili web dizajn. Dakle u izrazito poljoprivrednom kraju u kojem poljoprivreda ima duboku smisao i tradiciju, koja je i budućnost Neretve, ukidamo smjer agronomski tehničar, a uvodio odjeljenje komercijalista i web dizajnera. – čudio se Karamatić.

ODLUCI SE ČUDE I ŽUPAN DOBROSLAVIĆ I BIVŠI GRADONAČELNIK PLOČA KREŠIMIR VEJIĆ

Da su čudne odluke o zatvaranju jednog razrednog odijeljenja HTT u Pločama, a otvaranju smjera web dizajna u susjednom Opuzenu u Poljoprivrednoj školi dok u turizmu kronično nedostaje radne snage složio se i župan Nikola Dobroslavić.

– Očito je Poljoprivrednoj školi u Opuzenu procjena da neće upisati dovoljno đaka za poljoprivredni smjer iako je to čudno, ali ako je to procjena škole ne bih to problematizirao, iako se slažem s vijećnikom Karamatićem da stvarno izgleda malo čudno da se ukida razred koji se može upisati. Ako se u Pločama mogu upisati dva razreda đaka u HTT stvarno je čudno da se jedan razred ukida. Mi se nismo složili s tim ukidanjem, ali provjerit ćemo što se događa, posebice jer je škola u Pločama sastavni dio ukupnog projekta Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu uz školu u Dubrovniku i važna je da bismo imali podlogu za ono što planiramo sa Centrom kompetentnosti. – rekao je župan Dobroslavić.

Odluka Ministarstva kojom je „amenovano” otvorenje smjera web dizajna u Poljoprivredno školi u Pločama čudna je i bivšem pločanskom gradonačelniku Krešimiru Vejiću.

– Moram priznati da su neke odluke Ministarstva prilično čudne. I ja sam se čuo s ravnateljicom, a Županija je poslala dopis Ministarstvu da se ništa ne mijenja, ali očigledno je neko u Zagrebu na svoju ruku donio neke odluke koje nemaju veze sa stvarnim potrebama na terenu. – rekao je Vejić.

Složivši se s Karamatićem, Vejić je istaknuo kako treba insistirati da Ministarstvo preko Županije objasni kojim su se kriterijima vodili kad su dozvoli Poljoprivredno – tehničkoj školi u Opuzenu otvaranje smjera web dizajna dok su u Srednjoj školi u Pločama smanjili jedno razredno odjeljenje HTT-a i jedan gimnazijski razred.

– Netko je iz Ministarstva sebi dao ovlasti da ne mora ništa pitati ni ravnatelja ni Županiju nego je skrojio smjerove kako je njega volja i to je u cijeloj priči loše.- rekao je Vejić.

Odbacio je Karamatićeve tvrdnje kako netko zatvaranjem dva razredna odjeljenja u pločanskoj Srednjoj školi zapravo ima za cilj naštetiti tamošnjem gradonačelniku Mišu Krstičeviću, što je Karamatić između ostalog također kazao.

– Ovako se samo šteta nanosi HDZ-u Pločama, a ne gradonačelniku Krstičeviću, i to javno kažem. – rekao je bivši pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić.

Kad su u pitanju obrazovne potrebe u Neretvi u Ministarstvu se netko očito malo previše zaigrao. Tom igrom najviše će štete nanijeti obrazovnim i razvojnim potrebama područja Ploča i doline Neretve. No, očito u Ministarstvu prosvjete za to nikoga nije ni briga.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni