Politika

NEKOME MAJKA, NEKOME MAĆEHA: Pločanskoj srednjoj školi ukinuta dva odjela, u drugim školama županije se uvode novi

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika jučer je održana deveta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Jedna od točaka Dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu kojom se kao redovna djelatnost škole uvodi novi obrazovni program u području rada grafičke i audiovizualne tehnologije – web dizajner.

Rekli bismo na prvu, pohvalno. Što više izbora za buduće srednjoškolce, bolje. Ali.

Nedavno je na stranicama Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama objavljen NATJEČAJ ZA UPIS U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023. u kojem se da primjetiti smanjena kvota upisa tj, smanjen broj odjeljenja budućih gimnazijalaca i hotelijersko – turističkih tehničara.


Radio Ploče je nedavno o tome pisalo kako su u pločanskoj srednjoj školi ukinuta su dva odjela, jedan gimnazije i jedan hotelijersko-turističkih tehničara, a ostavljena su dva koja broje 28 i 26 učenika.

Ravnateljica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Ina Žderić rekla je kako joj je obećano, ukoliko bude prijavljenih učenika da će se odjeli vratiti, odnosno struktura će biti jednaka kao i prošle godine.

Ako znamo da je na našem području više od 150 učenika završnih razreda osnovnih škola iz kojih se inače učenici upisuju u pločansku srednju školu, jer osim gradske osnovne škole tu su još i osnovne škole iz okruženja koje s Pločama imaju dobru prometnu povezanost, ova odluka o ukidanju 2 odjela nema nikakvog smisla. A uvode se novi odjeli u Srednju školu u Opuzenu.

Čemu ovakav odnos prema Pločama i pločanskim učenicima, pitanje ostaje u zraku. Pločanska škola ima dugu tradiciju, odlične kadrovske uvjete, razvijenu mrežu škola s kojima surađuje kao i status mješovite škole s neizostavnom gimnazijom i ovakvim odlukama sve to se ozbiljno narušava. Pločanski srednjoškolci zaslužuju školovanje u svom gradu, a ne putovanja u druge sredine. Školovanjem u svom gradu, naša djeca, budući nositelji društvenog prosperiteta, imaju mogućnost školovanja koje im je dostupno, koje njihovim roditeljima ne iziskuje dodatne napore kako financijske tako i vremenske koja su nepotrebna. Jer srednju školu imamo u Pločama.

Kako je pisao Radio Ploče, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Ploče ove godine postigla je zapažene rezultate na svim razinama natjecanja.
Na školskoj razini sudjelovalo je 178 učenika, a na županijskim i regionalnim natjecanjima 80 učenika.

Prva mjesta u županiji:

Informatika: Ema Medak 3.C, mentorica prof. Tina Cvijanović

Povijest: Petra Andrijašević 2.C, mentor prof. Andrija Pećar

Druga mjesta u županiji:

Informatika:  Marko Barbir 3.D, Zlatko Tolić 4.E, mentorica prof.Tina Cvijanović

Kemija: Maroje Ćavar 4.D, mentor prof. Damir Kalaba

Povijest: Matei Vujević 4.D, mentor prof. Marjan Nižić

KROS: Lara Šutić 1.D, Anđela Lovrić 3.D i Marija Medak 4.D, prof.mentor Matea Kostreš

Treća mjesta u županiji:

Informatika: Zlatko Tolić 4.E, mentorica prof.Tina Cvijanović

Povijest: Rade Kušurin 2.C i Ana Stanković 3.C mentor prof.Andrija Pećar

Biologija: Ena Plećaš 4.C, mentor prof.Baldo Šutić

Općinsko natjecanje sportskih klubova grupe Neretva, grupa rukomet osvojila je prvo mjesto u sastavu: Lara Jurina, Gabrijela Čupić, Anđela Domić, Anđela Lovrić, Lucija Galov, Elena Štrbić, Gabi Žderić, Nina Burđelez, Jelena Vidović, Nera Cvijanović, mentor prof. Ivan Žderić.

Hrvatska Mensa organizirala je natjecanje u rješavanju Sudoku zadataka za učenike  osnovnih i srednjih škola. Na državnoj razini natjecanja sudjelovala je Deni Šaravanja 4.C sa mentoricom prof. Anelom Barbir.

Školski Debatni klub sudjelovao je na Simuliranoj sjednici Hrvatskog Sabora. U ulogama zastupnika su bili učenici Danis Bise 1.B i Lana Duplančić 1.E.

Medijsko praćenje Sjednice: Leo Šunjić, Nino Barbir, Aja Saračević Mijatović i Katarina Milošević, mentor prof.Ante Ćopo.

Škola je žila kucavica svakog grada i mjesta, stoga se nadamo da će Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića dobiti natrag izgubljeno.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni