Politika i gospodarstvo

IMAMO DOKUMENT IZ VLADE: Obeštećenje radnika Plobesta se prolongira na godinu dana

Donosimo Konačni prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. koji je donijela Vlada RH na danas održanoj sjednici.

Izdvajamo najvažnije, a cijeli prijedlog i obrazloženje možete pogledati u dokumentima koji su sastavni dio ovog teksta.

“Pravo na obeštećenje priznaje se radniku koji je bio u radnom odnosu u trgovačkim društvima iz članka 1. ovoga Zakona od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. godine i koji je najmanje pet godina u istim trgovačkim društvima radio izložen azbestu, odnosno njegovom nasljedniku.


Radnik  podnosi zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Zahtjev iz stavka 2. ovoga članka mora sadržavati dokaze o ispunjenju uvjeta iz stavka 1. ovoga članka.

Svota obeštećenja iznosi 219.000,00 kuna i isplaćuje se obročno kroz razdoblje od tri godine od dana pravomoćnosti rješenja na način da se isplati do kraja 2020. godine iznos od 73.000,00 kuna, do kraja 2021. godine iznos od 73.000,00 kuna i do kraja 2022. godine iznos od 73.000,00 kuna.

Tražbina dospjele novčane naknade koja nije isplaćena zbog smrti osobe kojoj je ista priznata, nasljeđuje se”.

Podsjetimo, danas smo pisali o neispunjavanju obećanja koje je dano bivšim radnicima Plobesta, koji su po tko zna koji put izigrani i prevareni od strane političkih elita.

OBRAZLOŽENJE: