Politika i gospodarstvo

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE: Radnici Plobesta su opet izigrani i prevareni

foto: Slobodna Dalmacija

Tko se igra sa bivšim radnicima Plobesta? Tko uzima sebi za pravo da ionako izvarane, izmučene, obespravljene ljude vuče za nos, obećava, laže, skuplja političke poene na tuđoj bolest i muci?

Podsjetimo, saborski zastupnici usuglasili su se u rujnu mjesecu ove godine da treba donijeti zakon koji bi uredio obeštećenje 510 radnika Plobesta iz Ploča koji su profesionalno bili izloženi azbestu.

Zakon koji je predložila vlada predviđa obeštećenje radnika koji su u Plobestu bili zaposleni od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. i proveli tamo pet godina.


Tom prilikom ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić je objasnio kako je spomenuti datum uzet jer je Hrvatska tada prekinula sve državnopravne odnose s bivšom državom, pa niz zakona preuzima obveze baš od 8. listopada.

Prema zakonu, objasnio je ministar, radnicima Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju, odnosno njihovim nasljednicima, isplatilo bi se obeštećenja od 219 tisuća kuna po radniku, obročno kroz tri godine ako je radnik u tim tvrtkama proveo pet godina.

Do kraja ove godine isplatilo bi im se 73 tisuće kuna, isto toliko do kraja 2020., odnosno 2021. godine.

Kraj je godine, od isplate nema ništa. Ne samo da nema ništa od isplate nego Konačan prijedlog Zakona o obeštećenju radnika Plobest dd još nije ni upućen u saborsku proceduru!

Poslali smo jutros upit Ministarstvu okoliša koji su nam potvrdili gore navedene činjenice.

Iako je prijedlog Zakona ovakav kakav je, manjkav i nepravedan, jer smo mišljenja da treba proširiti krug onih koji imaju pravo na obeštećenje i što se tiče datuma i trajanja radnog odnosa, niti takav neće “usrećiti” nikoga.

Opet su oboljeli od azbestoze izigrani, prevareni, izvarani. Lagali su ih i lažu ih. Ti ljudi to nisu zaslužili. Sramite se!