Politika

Bivša SDP-ovka nas tužila za naknadu štete zbog objave, izgubila i na Općinskom i na Županijskom sudu

Županijski sud u Slavonskom Brodu odbacio je žalbu tužiteljice Romane Nikolić i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Metkoviću.


Podsjetimo, saborska zastupnica Romana Nikolić tužila je Ploče Online da joj na ime naknade štete isplati iznos od 20.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom kao i nadoknadi troškove parničnog postupka zbog teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji, a koji smo prenijeli na portalu Ploče Online (LINK), u kojoj se nalaze navodi koji su bili sporni za tužiteljicu i koja se odlučila putem suda tražiti nadoknadu štete.

U prvostupanjskom postupku koji je Romana izgubila je u bitnome utvrđeno:

– da je tuženik 20. lipnja 2020. na web stranici www.ploce.com.hr objavio članak pod naslovom “Politički stručnjaci: Listu Restart koalicije trebao je nositi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević”, sa dijelom članka “I Romana Nikolić, SDP-ovka na visokom trećem mjestu u IV izbornoj jedinici ima pravomoćnu presudu. Zato jer je stranačkoj kolegici 2008. – prijetila smrću.. Osuđena je na tromjesečnu uvjetnu kaznu, s rokom kušnje od godinu dana”

– da se radi o vjerno prenesenom članku iz medija Slobodna Dalmacije

– da je tužiteljica pravovremeno od tuženika zatražila ispravak spornog članka, te da je tuženik ispravak odmah objavio

– da je Ministarstvo pravosuđa rješenjem od 9. srpnja 2013. utvrdilo kako je tužiteljica sa danom 29. siječnja 2013. rehabilitirana za kazneno djelo prijetnje iz članka 159. stavak 2. tadašnjeg Kaznenog zakona za koje joj je izrečena uvjetna osuda i utvrđena kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko ista u roku od 1 godine ne počini novo kazneno djelo,

– da je tužiteljica izbrana kao zastupnica u Hrvatski sabor

– da je tužiteljica ispunila procesne pretpostavke za podizanje predmetne tužbe sukladno članku 22. stavak 2. Zakona o medijima

No, Županijski sud vrlo je jasno u svojoj odluci naveo kako “odredbom članka 7. st. 1. ZM propisano je da svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti, a stavkom 3. istog članka propisano je da osoba koja svojim izjavama, ponašanjem i drugim djelima u vezi s njezinim osobnim ili obiteljskim životom sama privlači pozornost javnosti ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi građani, dok je člankom 8. ZM propisano da nema povrede prava na zaštitu privatnosti ako u pogledu informacije prevladava opravdani javni interes nad zaštitom privatnosti u odnosu na djelatnost novinara ili na informaciju”.

Naime, kad smo vjerodostojno iz drugog medija, prenijeli informaciju koja sadrži ocjenu izbornih lista političkih stranaka, te kada je po svom sadržaju članak predstavljao prikaz političkih lista i njihovih predizbornih poruka i analizu vjerodostojnosti takvih poruka, ne može se smatrati da je informacija o osuđivanosti tužiteljice dana sa svrhom omalovažavanja i difamiranja tužiteljice kao osobe, tim više što smo na zahtjev tužiteljice odmah objavili ispravak informacije. (LINK NA ISPRAVAK INFORMACIJE)

Županijski sud u Slavonskom Brodu nalažio je tužiteljici Romani Nikolić da nam nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.500,00 kuna, u roku od 15 dana.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni