Politika i gospodarstvo

Politički stručnjaci: Listu Restart koalicije trebao je nositi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević

Socijaldemokrati Mišo Krstičević i Goran Kotur foto: Denis Jerković/HANZA MEDIA

Bez jakih imena, s tek ponekim političkim kapitalcem. To je taktika s kojom je predsjednik SDP-a Davor Bernardić odlučio izići na megdan Plenkovićevom HDZ-u. Njemu odani SDP-ovci dobili su visoka mjesta na listama Restart koalicije, piše večeras Slobodna Dalmacija.

Oni koji ne pripadaju Bernardićevu unutarstranačkom klanu ili su u dosadašnjem mandatu kritizirali njegove poteze, našli su se na začelju. Ili uopće nisu dobili mjesto na listi.

– U duhu slogana Restart koalicije jesu nova imena, ali ne nepoznata imena za koja ne znaju ni sami članovi SDP-a, pa ni kandidati sa listama, nego ih moraju „guglati“. Na izbore se uvijek ide s najjačim imenima koja imate, kako bi ona donijela dodatnu vrijednost listi i stranci. Potencijalno, listu Restart koalicije trebao bi nositi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji je novo brendirano ime. Onda bi to bio pravi Restart, novi SDP. A nije novi SDP staviti niz poslušnih ljudi. Pa to je najgora praksa, zato je i uvedeno preferencijalno glasanje – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati splitski stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić. Pragmatika velikih stranaka je da na izborima sa slabijim odazivom, zahvaljujući mobilizaciji organizacija na terenu, stvaraju veću razliku od one koju pokazuju rejtinzi.


– Ovakve liste mogu izazvati veliko nezadovoljstvo unutar SDP-ova. Ako organizacije na dan izbora budu spavale ili vas bojkotirale, onda se može dogoditi čitavo jato crvenih labudova – ocjenjuje Trogrlić. Jedno je, upozorava on, deklarativno izjašnjavanje birača za neku stranku, a drugo je dan izbora.

– Get Out to Vote dio je kampanje koji je uvijek forte velikih stranaka i organizacija. Taj dio odrađuju ili karizmatični lider, jaka organizacija ili strastveno protivljenje drugoj opciji. SDP se ovaj put mora uzdati da će HDZ iduća tri tjedna jako iritirati glasače centra i ljevice – pojašnjava naš sugovornik.

Kvaka je u tome što će izbori, po svemu sudeći, biti prilično tijesni. A u igri malih brojeva i blag podbačaj može značiti gubitak jednog mandata. Ako se podbačaj dogodi u više izbornih jedinica, taj gubitak onda nije nezanemariv.

– Ako gledamo jug Dalmacije, SDP nema prolaznog kandidata južnije od Brača. Ni iz Omiša, Makarske, ni iz Ploča, Metkovića, ni iz Dubrovnika. Zagoru nikad nisu ni imali, a u Splitu na prolaznim mjestima nema niti jednog kandidata predloženog od lokalne organizacije – upozorava Trogrlić. On procjenjuje da se Bernardić na ovakav pristup odlučio jer mu je u fokusu zapravo opstanak na čelu SDP-a nakon parlamentarnih izbora.

– Njemu je prioritet zadržati vlast u SDP-u, i pritom je spreman žrtvovati dio glasova. Moguće da na koncu Restart koalicija doista i osvoji najviše mandata, a da HDZ od SDP-a osvoji 10 ili 15 mandata više. Što će to značiti za formiranje većine i kako će se u tom svjetlu ocjenjivati uspjeh nekog lidera, to ćemo tek vidjeti – zaključuje Trogrlić.

Socijaldemokrati s ‘repovima‘

Problem SDP-ovih lista nisu samo politički anonimci. Nego i SDP-ovci s repovima različitih afera koji su se našli u utrci za Sabor.

I dok se na Iblerovu trgu kunu na nultu stopu tolerancije prema korupciji, mjesto na listi Restart koalicije dobio je i Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik, pravomoćno osuđen za pokušaj kupnje vijećnika. Sabo je u zatvoru na odsluženju kazne proveo osam mjeseci, a na ovim će izborima u Sabor pokušati ući uz pomoć preferencijalnih glasova s posljednjeg mjesta u V. izbornoj jedinici.

I Romana Nikolić, SDP-ovka na visokom trećem mjestu u IV. izbornoj jedinici, ima pravomoćnu presudu. Zato jer je stranačkoj kolegici 2008. – prijetila smrću. Osuđena je na tromjesečnu uvjetnu kaznu, s rokom kušnje od godinu dana. Članica je Statutarne komisije SDP-a