Sport

ŽRK DALMATINKA: Rekapitulacija izvrsne polusezone iz pera Jurice Vukojevića!

Susretima 9. kola okončana je jesenska polusezona među dalmatinskim drugoligašicama. Uvjerljivom pobjedom protiv susjeda iz Makarske, rukometašice Dalmatinke potvrdile su prvo mjesto na koje su zasjele od samog starta natjecanja. Pločanke su i prije početka 2. HRL-jug, koja je u posljednji trenutak ostala na 9 sudionika zbog odustajanja Dubrovnika, postavljene u ulogu favorita, a kao glavne suparnice spominjale su se igračice iz Kaštela i Sinja, s naglaskom da izrazito prvoligaške ambicije ima sastav iz alkarskog grada. U redovima Dalmatinke gledali su samo svoja posla, nakon ispadanja iz Prve lige želje i cilj su bili uigrati novu ekipu s mlađim igračicama u glavnoj ulozi. Rezultat nije stavljen u prvi plan, znali su da će samo rad i postupni napredak u igri kad tad doći na naplatu.

Raspored natjecanja je odredio da se već na samom otvaranju međusobno sastanu spomenuta tri papirnata favorita, teška zadaća koju je mladi sastav Dalmatinke uspješno apsolvirao. Nakon pobjede u Kaštelima, učenice trenera Ivana Jerkovića potvrdile su te vrijedne bodove u novom derbiju, pred svojim navijačima, u ljepotici prvenstva, uz brojne preokrete zasluženo su slavile protiv Sinja. I tako je bio otvoren put prema stopostotnom bodovnom učinku jer ostali sastavi, ruku na srce, nisu imali kvalitetu za nauditi Pločankama. Međutim, nikad se zna kako će u takvim situacijama reagirati mladi sastav, oscilacije su normalne pa se svaki sljedeći susret pripremao bez euforije. Reztultat toga je novih šest sigurnih pobjeda i potpuno zasluženi naslov jesenskih prvakinja uz impresivnu razliku pogodaka 230:156.

Na osam službenih prvenstvenih susreta majicu Dalmatinke nosilo je 18 rukometašica: četiri vratarke Andrijana Vlatka Jelčić, Petra Marinović, Petra Sršen i Lara Ana Šešelj te igračice u polju Sara Tomašević (4 pogotka), Ana Stanković (3), Klara Arar (20), Lucija Cvijanović (21), Antonija Šimić (12), Ema Barbir (49), Magdalena Žderić (36), Lana Jarak (31), Josipa Oršulić (16), Matea Krilić (20), Iva Žderić (10), Gabrijela Čupić (1), Anamarija Nikolac (5), Mihaela Mataga (1). Dakle, sve igračice osim vratara upisale su se u strijelce, prvi topnik Dalmatinke je desno krilo, ljevoruka Ema Barbir s prosjekom od 7 pogodaka po susretu, odmah iza nje Magdalena Žderić sa 6 pogodaka po susretu. Kod svih igračica vidljiv je napredak, kod nekih veći kod nekih manji, sve u okviru očekivanja. Od mladosti se očekuje novi napredak, iskusnije Šimić i Jelčić tu su kao osigurač.


REZULTATI:
1. KOLO Marina Kaštela – Dalmatinka 20:22 (9:14)
2. KOLO Dalmatinka – Sinj 23:22 (12:10)
3. KOLO Orkan – Dalmatinka 12:21 (4:11)
4. KOLO Dalmatinka – Metković 32:19 (16:10)
5. KOLO slobodni
6. KOLO Dalmatinka – Zadar 34:22 (16:11)
7. KOLO Split – Dalmatinka 14:30 (8:16)
8. KOLO Trogir 59 – Dalmatinka 19:27 (8:11)
9. KOLO Dalmatinka – Hoteli Makarska 41:28 (18:13).

Jednako uspješne rukometašice Dalmatinke bile su i u kup natjecanju. Nakon tri pobjede (Metković 37:12, Petason Vranjic 31:25 i Sinj 23:20), učenice trenera Jerkovića izborile su plasman među 16 najuspješnijih (osmina finala) i sljedeći protivnik bit će im netko od prvoligaških sastava, a u tom nadmetanju Dalmatinka će biti domaćin. Pobjede protiv prvoligaša iz Vranjica i u gostima protiv Sinja potvrđuje da ovaj sastav ima određenu kvalitetu. Teško će Dalmatinka u Kupu dogurati do same završnice, iako ovo natjecanje uvijek nosi neka iznenađenja, ali zašto ne, u ovom pobjedničkom stopostotnom raspoloženju, malo i maštati i sjetiti se ne tako davnog uspjeha u Hrvatskom kupu kada su Pločanke bile treće.

U tri kup susreta boje Dalmatinke branile su: vratari Andrijana Vlatka Jelčić, Petra Marinović, Petra Sršen, Lara Ana Šešelj te igračice Sara Tomašević, Ana stanković (2 pogotka), Klara Arar (11), Lucija Cvijanović (11), Antonija Šimić (3), Ema Barbir (8), Magdalena Žderić (13), Lana Jarak (15), Josipa Oršulić (5), Matea Krilić (2), Iva Žderić (8), Gabrijela Čupić (4), Anamarija Nikolac (9), Mihaela Mataga.

Iza najuspješnijeg pločanskog kluba je jedna od uspješnijih polusezona u povijesti, rezultatski stopostotni učinak to potvrđuje, a nakon kraćeg odmora slijedi novi rad i nada u novi napredak. O proljetnom nastavku već sada vrijedi razmišljati. Uz čestitke za odrađeno protekle jeseni u ovo blagdansko vrijeme vrijedi štogod i poželjeti, malo maštati, što bi Dalmatinka tek mogla napraviti kada bi im se pridružile naše reprezentativke Marta Batinović i Žana Marić koje su u ovo doba stigle u svoje Ploče.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević