Sport

ZAPOVJEDNIK OBRANE JADRANA IVAN RAIČ: Cilj ostaje prvo mjesto!

Kratka blagdanska priča za kraj 2021.godine. Stigao je u redove trećeligaša s ušća Neretve prije pet godina, jedan je od kapetana jadranaša, nezamjenjivi član udarne postave od prvog dana dolaska u Ploče do danas.

– Kada sam došao u Jadran LP mislio sam da ću tu odigrati polusezonu i gotovo, međutim evo proletjelo je pet godina i još sam na Jadranovu – uvodno će zapovjednik obrane pločanskog ligaša Ivan Raič.

Ova rečenica najbolje oslikava kakav je odnos i obostrano uvažavanje plavih iz Ploča i ovog samozatajnog sportaša, koji o sebi najbolje govori igrama na travnjaku. Nema u Raiča puno priče, sportsko ponašanje i liderski stav odmah su uočljivi kod 30-godišnjeg stopera jesenskih prvaka na trećeligaškom jugu.


Sedmica plavih s ušća Neretve zaslužila je svojim igrama mjesto u idealnih jedanaest jesenske polusezone 3 HNL-jug. Po mnogima najbolji je stoper u konkurenciji 17 dalmatinskih trećeligaša, a evo sportski direktor Hrvaca smatra ga najboljim igračem lige. Gode mu, naravno, sve ove pohvale, međutim, kako kaže, to i obvezuje.

Raič je jedini od svih jadranaša koji je odigrao sve susrete i sve minute u prvom dijelu natjecanja. I to je potvrda što i koliko znači za momčad trenera Marina Oršulića. Treći žuti karton dobio je u zadnjoj utakmici jesenske polusezone protiv Neretvanca, pa ga neće biti na otvaranju proljeća u Makarskoj.

Raič protiv Zagore

– Dugo sam vukao dva kartona i eto na kraju je stigao taj zbog kojeg ću propustiti prvi susret, ali naći će trener rješenje, posložit ćemo se mi dobro – mirno gleda na tu situaciju Raič.
Ali, neće biti niti mu mladog kolege Ivana Marića, koji je potpisao za Premijer ligaša BiH Zrinjski iz Mostara. Marić je godinu dana učio i kalio se uz Iku, kako ga je zvao, rastao iz susreta u susret i zaslužio izazovni poziv mostarskih Plemića.

– Mlad je, 19 godina, talentiran, odlučan, ima sve preduvjete za napraviti veliku karijeru, neka ga samo posluži zdravlje, uz strpljenje i malo sportske sreće može daleko dogurati. Pozitivac je, navijat ćemo za njega, Sretno mu bilo, samo zrno sreće i nebo mu je granica – s guštom Raič zbori o svom dojučerašnjem suigraču i kolegi iz neprelaznog stoperskog tandema jadranaša.

Raič i K. Torbarina.

Odlaskom mlađeg Marića razdvojen je jedan bratski par, stariji Mirko ostaje dio svlačionice na Jadranovu, izgledi su da će se i drugi dvojac braće, onaj Musulin, također prepoloviti. Martin je u potrazi za poslom otišao u Njemačku, što će biti s njegovom karijerom vidjet ćemo. 22-godišnji blizanac mu Marko, s 10 golova prvi je klupski strijelac, sada će biti bez bratske pomoći na lijevoj strani.

– Martin je puno značio za našu igru, ali vjerujem da ćemo pronaći pravo rješenje na toj lijevoj strani. Naš cilj ostaje isti, želimo osvojiti naslov prvaka. Neće biti lako, međutim uvjeren sam da mi to možemo. Imamo dobru atmosferu u svlačionici, zajedništvo, snaga i kvaliteta su tu. Treba ići korak po korak, a prvi je dobro odraditi pripreme koje bi trebale početi 10.siječnja – zaključno će Raič, uz iskrene čestitke svima za predstojeće blagdane. (jv)

 

Braća Marić i Raič neprelazni trio
Raič okružen protivnicima