Sport

ZANIMLJIVOST: PLOČANSKI RUKOMETAŠI IZ 1970.GODINE 

PLOČANSKI RUKOMETAŠI IZ 1970.GODINE

Jedini pločanski prvoligaš Dalmatinka započela je s pripremama za nastavak 1 HRL (Ž), prvi ovogodišnji nastup imat će 25.siječnja kada gostuju kod Splita 2010. Dalmatinkama želimo puno uspjeha u nastojanjima da sačuvaju prvoligaški status. Ovoga puta nije riječ o njima već o rukometašima iz našeg grada. Do nas je stigla fotografija „stara“ 50 godina, a radi se o momčadi, reprezentaciji OŠ Vladimira Nazora iz Ploča.

Slika je nastala u lipnju 1970.godine u Šibeniku, na Šubićevcu, gdje su naši momci bili prvi na završnici natjecanja osnovnih škola Dalmacije u rukometu. Tako su stekli pravo nastupa u Zagrebu na završnici prvenstva Hrvatske. U Zagrebu je osim ovih momaka sa slike igrao još, na žalost pokojni, Jure Dragan Bajić.


Dobro se sjećam tih događaja, naši osnovnoškolski rukometaši stasali su u Rupi, igralištu kod stare škole. Krivac za sve je bio tadašnji nastavnik tjelesnog odgoja u našoj školi Kaštelanin Mile Gamulin. Rukomet je bio obvezni dio nastave tjelesnog, te je on u kratko vrijeme složio zanimljivu ekipu. Inače, gospodin Gamulin po vokaciji je bio bliži nogometu, uostalom dugo je radio kao trener u Valu iz Kaštel Starog.

Zanimljiva je bila i ta pločanska momčad, nitko od njih kasnije nije se našao u rukometu, nogomet i košarka bili su njihov daljni sportski odabir. Košarku za Ploče uspješno su igrali Mišo Jurković, Martin Merdžan i Duško Nikolac. Posebno dobar bio je Jurković za kojeg je postojalo zanimanje tada jake Jugoplastike. Boris Krstičević i Slobodan Marević godinama su bili nositelji igre Jadrana LP, kasnije i treneri u klubu. Miroslav Šego, Branko Barzot i Ilija Karić također su nosili majicu jadranaša. Na slici nam je ostala jedna nepoznanica, tko je u donjem redu krajnje desni. Kontaktirali smo nekolicinu sa slike, ali nismo otkrili tko je to. Ipak je prošlo 50 godina, sjećanja blijede, pa nam možda vi pomognete u ovoj našoj potrazi, tko zna ..

GORNJI RED: Mišo JURKOVIĆ, Branko BARZOT, Mile GAMULIN, Slobodan Bobo MAREVIĆ, Martin MERDŽAN.

DONJI RED: Ilija Pican KARIĆ, Boris Bobo KRSTIČEVIĆ, Miroslav ŠEGO, Duško NIKOLAC, ?.

Jurica Vukojević