Sport

VRIJEDNA DONACIJA: Gradski vijećnik Milenko Karić darivao ŠK Ploče šahovskim garniturama

Šahovski klub Ploče dobio je pet novih šahovskih garnitura i dva šahovska sata, pa se ovim putem uprava i članovi kluba zahvaljuju gradskom vijećniku Milenku Kariću na donaciji i prepoznavanju potreba klubova i sportova koji nisu na naslovnicama sportskih novosti.

Iako šah nikad neće biti popularan kao nogomet, košarka, itd. njegova vrijednost nije umanjena manjim brojem navijača. Često poznata kao igra za intelektualno darovite, šah je najbolji sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga.

Mnoge studije su dokazale mnoštvo pozitivnih efekata na cjeloživotno mentalno zdravlje, kao i na razvoj mladih. Spomenut ćemo samo neke: razvoj obje strane mozga, povećanje osobne inteligencije, potiče kreativnost, unaprijeđuje sposobnost pamćenja, pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti, uči nas planirati i predviđati, itd.


Šah zbog svojih beneficija u nekim državama postoji u školama kao obvezan predmet, a takva inicijativa postoji i duže vrijeme u Hrvatskoj.

Pored svega prednost šaha je što nije financijski zahtjevan, nisu potrebene dvorane i stadioni, ali za kvalitetan rad nije uvijek dovoljan samo entuzijazam. Iako su seniori iz četvrte lige ušli u treću, najvažniji su mladi. Naši kadeti trenutno vode u Neretvanskoj ligi i postižu zapažene rezultate.

Nažalost šahovski klub Ploče od dana svog osnutka nema vlastiti prostor za igranje i rad s mladima. Nadamo se da će biti političke volje i senzibiliteta odgovornih osoba, pa da ćemo uskoro pored ovakvih donacija čitati i o kojem kvadratu dodijeljenog šahovskog prostora!