Sport

Velibor Marinković – od anonimca do zlatnog dečka s kominske Stanice

Tko je Velibor Marinković, trener-veslač koji je Gusarima Komin vratio zlato nakon što je “zlatna suša” trajala 2014., 2015. i 2016. godine? Velibor Marinković je kao potpuni anonimac došao u Komin, došao je u sredinu gdje se priznaje samo zlato. Nije znao gdje dolazi, što ga čeka i što je to zapravo Maraton lađa. Na početku mu je trebalo malo vremena dok se upozna s ekipom, dok pogleda lađarsku arhivu, dok shvati što je Maraton lađa i koliko taj Maraton znači kominskim veslačima i cijelom mjestu.

Velibor Marinković rođen je 27. travnja 1992. godine, a u Komin je došao iz Brčkog, Bosna i Hercegovina. U rodnoj Bosni i Hercegovini, kao kanuist, napravio je sjajne rezultate, a neki su: tri puta viceprvak Balkana i jednom treći, Na Europskom prvenstvu bio je osmi, na Svjetskom prvenstvu u maratonu bio je četvrti, a već je 12 godina neporažen u Bosni i Hercegovini u svim disciplinama kad je kanu u pitanju.
U Komin je došao tiho, rekli bismo na stražnja vrata, bez puno priče. “Velo” je čovjek koji nije od priče, on poznaje samo red, rad i disciplinu. Krasi ga velika skromnost, pristojnost i dobrota s kojom je vrlo brzo “kupio” sve mještane Komina. Kad je došao u Komin bio je to “neki tamo trener”, ali vrlo brzo je svima pokazao da će njegov angažman biti veliki dobitak za Gusare Komin. Možete ga vidjeti kako nosi svoj kanu pod rukom i ide na Neretvu i vesla kilometre i kilometre, kako proučava Neretvu, a onda nakon treninga kanu opet pod ruku i u teretanu, svoj dom. Marinković je veliki sportaš, njega nećete vidjeti baš po klubovima i po zabavama, nećete ga vidjeti s alkoholom u ruci, nećete ga vidjeti u ranim jutarnjim satima kako manta. Zapravo, možete ga vidjeti u ranim jutarnjim satima kada ide po doručak ili kada ide na trening.

Prošle godine je s Gusarima Komin osvojio drugo mjesto. Dan prije Maratona 2016 godine policija ga je privela (svima već dobro poznata priča oko prebivališta), međutim, nije odustao. Dapače, ove godine bio je još uporniji. Spremajući se za Maraton lađa, Marinković trenira i sebe i priprema se za natjecanja u kanuu, i kako sam kaže, ovi uvjeti kakve ima Neretva nema nitko na svijetu i ovo je raj za kanuiste. Marinkoviću se Komin svidio, mještani su ga prihvatili, on se uklopio, brzo je shvatio mentalitet Kominjana i što je najvažnije, shvatio je da ga u Kominu mogu održati samo dobri rezultati. Velibor Marinković je vrlo brzo postao “od tamo nekog trenera” do kominjanina Vele “sa Stanice”.

Postao je dio Komina, i kao što sam voli reći, osjeća se kao Kominjanin. Spremajući se za Maraton lađa 2017. godine Marinković je sve više postajao svjestan činjenice da Komin već dugo čeka zlatnu medalju i veliki štit kneza Domagoja. Dobio je mladu ekipu, s par veslača sa strane i sa dva iskusna veslača u lađi Hrvojem Medakom i Martinom Vujevićem. Znamo svi da nije “Velo” sam doveo lađu u Ploče i da nije sam zaslužan za prvo mjesto, međutim, za razliku od nekih prije “Velo” je trener-veslač, “Velo” je trener-veslač koji se umara i daje sve od sebe kao i ostatak ekipe u lađi, “Velo” je trener-veslač koji je jak na veslu, a ne na jeziku i raznim teorijama, “Velo” je trener-veslač koji je s ekipom, “Velo” je trener-veslač koji je pravi primjer dobrog čovjeka, pravog sportaša i velikog zaljubljenika u veslanje. “Velo” je trener-veslač koji poštuje sredinu u koju je došao i ljude u toj sredini.Od Velibora Marinkovića nećete čuti velike hvalospjeve i najave, to je dečko koji šuti i radi i koji živi svoj život. Maraton se veslao u subotu, a on je u ponedjeljak ujutro već bio na Neretvi sa svojim kanuom. Svaka čast svim trenerima koji su u Neretvi trenirali ili treniraju lađare, ali pred Marinkovićem i Gusarima Komin je lijepa budućnost. Marinković je mlad i pred njim je još puno godina učenja i napredovanja. Pozivamo Vas da na facebooku pratiti stranicu “Brothers Marinkovic” gdje ćete se donekle upoznati s onim što radi sjajni Velibor Marinković.

I za kraj…”Velo”…da ne osvojiš više niti jednu zlatnu medalju s Gusarima Komin, postao si legenda Komina i zlatnim slovima ćeš biti upisan u povijest našeg malog mista. To si zaslužio zato jer si ČOVIK!

Navijači UL Gusari Komin