Sport

Važna pobjeda pločanskih šahista na kraju sezone!

Dana 23.11. odigrano je posljednje 9. kolo treće šahovske lige. Nakon poraza Pločana u prezadnjem kolu šahisti su se našli u kompliciranoj situaciji na tablici, ali su imali još kontrolu u svojim figurama. Pobjeda u zadnjem kolu značila bi nastavak natjecanja iduće godine u istoj ligi, a u drugim ishodima meča ovisili bi o raspletima drugih susreta kako ne bi ispali u niži rang natjecanja. Na kraju se pokazalo da je imperativ pobjede bio više veliki motiv nego opterećenje, pa su Pločani u gostima deklasirali ekipu Kaštela najuvjerljivijim rezultatom ove sezone 5.5 : 0.5.

Ako protiv Aržana ništa nije išlo kako treba, u ovome susretu bilo je obrnuto. Viskić, Filipović i Porobija na prve tri ploče opravdavaju status favorita na papiru i upisuju sve tri pobjede! Boroje prekida osobnu negativnu seriju i remijem donosi prevagu u rezultatu i sigurnu pobjedu nad Kaštelima. Da rezultat bude uvjerljiv doprinjeo je Gašpar na šestoj ploči brzom pobjedom protiv suparnika i džoker s klupe Bulum Mario koji se dobrim rezultatima u Neretvanskoj ligi i jednom pobjedom iz jedne partije u 3. ligi nametnuo kao logična zamjena za Blaževića koji nije mogao nastupiti zbog bolesti. Bulum priliku koristi na najbolji način i pobjedom pomaže ekipi u važnoj pobjedi i potvrđuje činjenicu da je u dobroj formi.


Ploče ligu završavaju na odličnom četvrtom mjestu, a koliko su razlike male između zadnjih mjesta koje vode u niži rang natjecanja i prvih koje vode u viši rang natjecanja govori činjenica da Makarska nije pobijedila u zadnjem kolu Pločani bi bili treći, mjesto koje najvjerojatnije vodi Makarsku u drugu ligu.
Na kraju treba biti realan i zadovoljan ukupnim plasmanom u ligi. Poraz protiv Aržana kada su se izgubile realne šanse za prolazak u viši rang natjcanja ipak govori da još nije sazrelo vrijeme za nastupanje u drugoj ligi, a i veći financijski izdaci ne bi bili zgodni u periodu kada šahovski klub Ploče planira opremiti i preći u nove prostorije. Osim toga za konkurentnost u višem rangu natjecanja trebalo bi dodatno pojačati igrački kadar, pa u ovom trenutku objektivna slika je natjecanje u istoj ligi iduće godine i ako je vjerovati staroj narodnoj… bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu… bolje se boriti za prva mjesta iduće godine, nego spašavati se blamaže u višem rangu natjecanja.

U ovom prepunom mjesecu šahovskih zbivanja ostaje još idući vikend međunarodni pojedinačni turnir u Međugorju, pa ćemo objaviti rezime sezone u 2019. godini.

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci