Sport

Ususret jubilarnom, dvadesetom Maratonu lađa na Neretvi

Ovogodišnji 20. Maraton lađa na rijeci Neretvi od Metkovića do Ploča, na stazi dugoj 22,5 kilometara, održat će se u subotu 12. kolovoza 2017. godine, s početkom u 17 sati, nakon znaka za start kod Lučkog mosta u Metkoviću.

Svoje nastupe najavilo je i prijavilo 30 lađarskih posada iz doline Neretve i drugih krajeva Hrvatske, a zanimanje za novu tradicionalnu manifestaciju amaterskog karaktera s ciljem očuvanja uspomene na tradicionalnu neretvansku lađu, iznimno je veliko.

Prema najavama prvi put će nastupiti lađari ARGO II iz Bjelovara i nakon nekog vremena prvi pobjednici maratona, lađari Rogotina.


Od posada koje su do sada nastupale neće veslati Komin, Donjani Donji, Sv. Nikola Metković i još neke posade. Uvodno su već održana pripremna natjecanja kao što su Kup Kneza Domagoja, 4. Kup Sv. Liberana, Kup župe Bagalović i 4. Kup Sv. Nikole, a do novog okršaja na Neretvi održat će se IV. Maraton lađarica i večeras brzinske utrke u Opuzenu za osvajanje startnih mjesta 12. kolovoza, te Noć lađara 10. kolovoza.

Udruga lađara Neretve donijela je nekoliko važnih odluka kako bi natjecanje za pobjednički štit Kneza Domagoja bilo što bolje i kvalitetnije organizirano, i kako bi se izbjegli bilo kakvi prigovori samih sudionika.

Svi lađari koji su nastupili 15, odnosno 20 puta  bit će nagrađeni plaketama.

Ne treba ni spominjati da će dvije obale rijeke Neretve biti prepune gledatelja kojima će praviti društvo brojni gosti na brodovima, ali i oni koji će raznim prometalima pratiti tijek nesvakidašnjeg događaja.

Znano je da se neretvanski maratona lađa održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, te da je suorganizator i pokrovitelj Dubrovačko-neretvanska županija, a organizatori Udruga lađara i gradovi Ploče, Opuzen i  Metković.

Značaj lađa!

Nekada su lađe bile glavno prijevozno i gospodarsko plovilo za tisuće Neretvana od Zažablja do Pruda, Vida, Orepka Krvavca ili Opuzena. Na lađama se doslovno rađalo i umiralo, a  najteže od svega bilo je „lancanje“ ili potezanje lađa konopcima uz same obale vodotoka. Taj težak, iscrpljujući posao obavljale su počesto žene.

Pojavom većih plovila za prijevoz tereta i putnika, lađe su vremenom pale u zaborav, pa su ih prijatelji narodne tradicije i običaja počeli prije nekoliko desetljeća izvlačiti iz dubokog riječnog mulja i obnavljati, te tako otrgnuti od zaborava.

U pravu avanturu krenuli su prije dvadesetak godina poznati Neretvani Milojko Glasnović, Pavo Jerković, Marko Marušić i mnogi njihovi istomišljenici, potičući organizaciju tradicijsko-sportskog spektakla, koji je u proteklih 20 godina prerastao lokalne okvire i postao dio turističke ponude,  i tradicijske baštine naše zemlje, pa i svijeta.

Tko su slavodobitnici?

Lađari Rogotina su šest puta podizali pobjednički Štit Kneza Domagoja na cilju u Pločama, Komin je do 2003. slavio tri puta, a od 2009. do 2013. Gusari Komin pet puta, dok su Donjani Donji pobijedili na dva maratona, a Staševica, Stablina, Crni Put i Argo Bjelovar po jedanput.

Najveći broj ukupnih medalja za osvojena prva, druga ili treća mjesta čuvaju lađari Gusari Komin, njih jedanaest, slijedi ih Rogotin sa 10 medalja, Komin i Donjani Donji prigrlili su po šest medalja, a Stablina i Crni Put po tri.

Za po tri osvojena uzastopna naslova Rogotin i Gusari Komin dobili su Štit Kneza Domagoja u trajno vlasništvo. Iza tih naslova stajali su mjeseci pa i godine mukotrpnog rada i odricanja, od kasne jeseni pa do početka maratona sljedeće godine.

U Pravilniku Udruge lađara stoji da se mogu natjecati hrvatski i strani državljani s navršenih 15 godina života, zatim da svaka udruga može prijaviti po jednog veslača kanua ili kajaka koji se ranije bavio tim sportom, a nije iz doline Neretve.

Proteklih godina izgrađeno je više od 30 jednakih lađa kako bi svi lađari imali jednake uvjete za natjecanje. Može se prijaviti najviše 25 lađara, a u svakoj lađi može biti najviše 12 osoba (10 veslača, kormilar i bubnjar). Svaka posada ima pravo zamjene po 6 veslača. Maraton prate profesionalni suci u svojim čamcima kako bi se izbjegli mogući prigovori oko regularnosti.

Koji je značaj maratona?

Bez sumnje to je jedna od najposjećenijih ljetnih i turističkih manifestacija u Hrvatskoj. Građani svih naselja u dolini Neretve žive za taj dan, napose ako i njihovi lađari sudjeluju u natjecanju. Gradske ulice tri neretvanska grada uvijek blistaju, ugostiteljima raste promet, a turisti svojima šalju audio zapise i slike.

Tih se dana svomu gradu vraćaju i oni koji su ga davno napustili, doći će brojni političari, gospodarstvenici i osobe iz javnog života, predstavnici medija i specijaliziranih medijskih projekata.

I u subotu će tisuće ljudi ushićeno čekati izvođenje himne i znak za start 20. Maratona. Pjenit će se Neretva od snažnih zaveslaja dobro uvježbanih veslača, a njih više od 400 razmišljat će da će možda baš oni slaviti na cilju u Pločama i svom ”mistu” nakon dva tjedna prirediti veliku feštu.

Tko će sve nastupiti?

Kako sada stvari stoje na jubilarnom maratonu lađa nastupit će sljedeće udruge/posade/ekipe:

Argo Bjelovar, Gusari Komin, Stablina, Gospa Karmelska (Krvavac), Sveti Ilija Metković, UL Crni Put, Peračko Blato, KUU Škrapa Momići, Jerkovac, Sisak, Šarić Struga, ŠKU Južnjak Ploče, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu Zagreb, HŠDO Bjelovar Šumari, Čeljevo Čapljina, Veterani 4. Gardijske brigade, Baćina, Salašari Somborski – HKUD ”Vladimir Nazor” Sombor (Srbija), Vinkovački lađari, Rogotin, Vidonje Mlinište, Primorsko-goranska županija, Domagojevi gusari Vid, Staševica, Jerkovac juniori, UONB  Opuzen, Torcida Ploče, UL Crni Put juniori, Argo II. Bjelovar i Prvi prvaci Rogotin.

Svima sretno!

Pero Jakić/Metkovic NEWs