Sport

Svake godine 100 medalja

Karate klub Porto Tolero iz Ploča utemeljen je 2009. i najmlađi je sportski klub u gradu na ušću Neretve. Osnivač, predsjednik i trener je Jerko Srzentić, 32-godišnji majstor karatea 2. dan.

No, karate u Pločama ima znatno dulju tradiciju, nego što djeluje Porto tolero.

Srzentić je u svijet karatea ušao 1988. sa šest godina, počeo je kao član KK Ploče. Dvaput je proglašen trenerom godine u Pločama.


Trenutačno je u klubu 60-ak djevojčica i dječaka.

– Lijepo je i zanimljivo raditi s djecom koja brzo upijaju postavljene zadaće. Vrlo rano, nakon šest mjeseci do jedne godine kreću u borbe, s natjecanjem u katama i ranije. Kroz kate razbijaju strah od borbi, postaju slobodniji i odlučniji – uvodno će Srzentić.

Članovi Porto Tolera sudjelovali su na oko 200 natjecanja u proteklih pet godina i osvojili 500-tinjak medalja a najtrofejniji je sada kadet Borna Petrović. Bio je državni prvak 2011. i 2012., a srebrni na Prvenstvu Balkana 2013. u učeničkom uzrastu i dvaput zlatni na Croatia Openu. Ove je godine na Svjetskom kupu stigao do bronce te upisao nekoliko uspješnih nastupa za reprezentaciju. U dva navrata zaslužio je naslov najboljeg sportaša Ploča.

Ne smije se zaboraviti treće mjesto učenice Line Šutić na državnom prvenstvu te zlato male Anamarije Maršić na Croatia Openu. Nedavno su se iz crnogorskog Bara vratili sa 8 medalja. Pred njima je nozi izazov, treće izdanje Ploče Opena.

– U subotu, 29. studenog, domaćini smo i organizatori natjecanja koje će okupiti više od 500 karataša i karatašica iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Sve će se održati na pet borilišta u velikoj dvorani Doma sportova. Nadam se da će Pločani znati prepoznati važnost turnira i doći podržati sve sudionike – kaže Srzentić, koji pomno privodi kraju pripreme za subotnje natjecanje.

Za Bornu Petrovića i Lovru Gradca nastupi na domaćem tatamiju bit će posljednja provjera uoči kadetskog Prvenstva Hrvatske, koje se održava u Splitu 6. prosinca. Ujedno, bit će to izborno natjecanje za sastav reprezentacije jer prvak Hrvatske ide na EP.

Jurica Vukojević
Sportske Novosti