Sport

STRELJAŠTVO – Sretan 45 rođendan i još dugo gađali i postizali vrijedne rezultate

Početak streljačkog sporta datira još od daleke 1969. godine kada je osnovan Streljački savez općine Ploče. Bilo je to kratkog vijeka i prekinulo je brzo s radom. Novi datum osnivanja Streljačkog saveza opčine Ploče povijesno se bilježi od 24. travnja 1978. godine. Zahvaljujući zaljubljenicima u ovaj sport osnovano je 8. streljačkih klubova – Gradac (Vlatko Bilas), Carinik-Ploče (Miro Karlović), Milicionar-Ploče (Drago Lovrić), Staševica (Milan Ljubičić), Rogotin (Branko Glamuzina), Azbest-Ploče (Milorad Dragobratović), Luka-Ploče (Miro Srzentić), Garnizon-Ploče (Ante Juračić). koji su brojali 271 aktivnog člana.

Prvi predsjednik saveza bio je Vlatko Bilas, dok je funkciju tajnika obnašao Milorad Dragobratović. Iste godine održano je prvo općinsko natjecanje 21. svibnja u gađanju zračnom puškom, a prvo mjesto su osvojili streličari SD Rogotina (Branko Glamuzina, Neven Glamuzina, Joze Žderić i Niko Obad).

Drugo općinsko natjecanje održano je 20. prosinca iste godine, pobjednik je bio SD Carinik (Živko Giljević, Ivica Vujnović, Željko Radaljac i Zdravko Gavran).


Najbolje ekipe sljedeće godine igrale su Dalmatinsku ligu. Osim toga najbolji streličari stimulaciju su imali odlaskom na natjecanje “Trofej Jadrana” te su tako 1979. godine po prvi put sudjelovali u Umagu. Inače trofej se svake godine organizirao u drugom gradu.

U godini 1980 .dolazi do promjene u rukovodstvu te ulogu tajnika preuzima Miro Karlović gdje se uz predsjednika Vlatka Bilasa vidio određeni napredak. Stručno se usavršavaju članovi saveza tako što se preko streljačkog saveza Hrvatske organiziraju tečajevi za trenere i instruktore. Prvi koji su uspješno završili su instruktori Neven Glamuzina, Nataša Vojnović, Ivan Stipić, Miro Karlović, Branko Barbir te instruktor-trener Mladen Rustan.

Uskoro se osniva sportsko društvo Brodometal koje u opisu djelatnosti ima i streljačku sekciju. Na incijativu trenera Mladena Rustana uređena je Prva automatska streljana za zračnu pušku u istoimenoj radnoj organizaciji, koja je imala dva treljačka mjesta te bila dostupna svim klubovima u opčini Ploče. Aktivnosti ne nedostaje pa tako organiziraju streljaštvo u okviru Sportskih radničkih igara kao što su bile Lučke, Carinske, Interšped i Unioninvest. Osim već navedenog tijekom godine natjecali su se na raznim turnirima, gdje se pucalo malokaribarskom puškom te nizali zapažene rezultate, bez obzira što nisu imali pravog strelišta već sad već vježbali na improviziranom strelištu u Peračkom Blatu.

Redovno su norme ispunjavali Mladen Rustan, Branko Barbir i Neven Glamuzina te odlazili na regionalna natjecanja. Pet puta su sudjelovali na Državnom prvenstvu.

Dovršenjem sportske dvorane u Pločama savez daje prostor, koji trebalo urediti i staviti u funkcionalu upotrebu.

Početkom Domovinskog rata strijelci saveza odlaze u postrojbe Lučke garde i Policije te u postrojbe Hrvatske vojske.

Zračna streljana počinje s izgradnjom 1996. godine u sportskoj dvorani s pet ciljnih mjesta gdje su radove izvodili sami strijelci, uz financijsku pomoć firme Delbar iz Ploča.

Nakon toga 1997. silom zakona savez prestaje djelovati kao takav, jer je zakon naložio da se treba promjeniti ime i prestrukturirati. Sponzorstvo preuzima firma Delbar te savez postoji kao streljački klub Delbar.

Osniva se škola mladeži koja je brojala preko 50 članova, svakodnevno se vježbalo u grupama po 10 polaznika sa željom da se mlade snage uvježbaju i obuče za kadetska prvenstva Hrvatske u određenim uzrasnim kategorijama.

Poslije 13 godina djelovanja kao SD Delbar, u godini 2010. mijenja se ime u SD Prestige koji je do danas ujedno sponzor kluba.

Uvele su se nove discipline pa se puca iz pištolja i revolvera velikog kalibra te se pucaju u posljednje vrijeme discipline revolvera na Crni barut što postaje sve zanimljivije. Za ovu disciplinu nije potreban lječnički pregled kao ni nabavna dozvola za kupnju oružja obzirom da spadaju u 3. kategoriju oružja.

Tradicionalno već 12 godina organiziraju pod pokroviteljstvom grada turnir “Zelena tabla – Mala bara” te mnoge prigodne turnire.

Nakon 45 godina kao beskućnici, u planu je da dođu do svog krova, gdje bi se u Puljanima trebalo graditi univerzalno strelište za pištolje velikog kalibra, malokalibarsku pušku, pištolj, PAP i lovačko za Trap.

Strelište bi uz SD Prestige, koristila još Policija, Hrvatskia vojska (mornarica), streljačka i lovačka društva te organizacije koje obavljaju zaštitarske djelatnosti.

Sretno 45 godina i želimo još toliko!

Piše: Branko Kulidžan
Slike: arhiv SD i Mladen Rustan

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci