Sport

Što očekuje naše klubove u 2014. godini

Još uvijek su na zasluženom zimskom odmoru manje više svi naši sportski kolektivi. Neki neće imati veliku stanku, vrlo brzo krenut će s natjecanjem dok drugi  tek planiraju početak priprema za proljetni  nastavak svojih natjecanja. Pogledajmo ukratko što očekuje naše klubove u prvoj polovici ove tek započete 2014.godine.

 
Nogometaši Jadrana LP jesenski su prvaci 1 ŽNL Dubrovaćko – neretvanske sa solidnih sedam bodova prednosti pred prvim pratiteljem Hajdukom 1932 iz Vela Luke. Pokazali su tijekom jeseni da su najkvalitetniji sudionik lige i njihova očekivanja, bez ikakvog imperativa, su zadržavanje vodeće pozicije i na kraju natjecanja te uspješan pohod u kvalifikacijama za viši razred natjecanja 3 HNL – jug. Neće im biti lako, posebno u očekivanim kvalifikacijama, ali uz prave pripreme kluba u svim segmentima djelovanja željeni cilj je ostvarljiv. Nikola Marinović prvi je strijelac kluba u jesenskih 13 kola.

 
Kominski Gusar je u istom natjecanju jesen završio na devetom mjestu sa 16 bodova, točnije nalazi se u skupini od pet momčadi od 6.-10.mjesta s identičnim bodovnim učinkom. Manje je to od očekivanog od prošlogodišnjih prvaka a najveći nedostatak u jesenskoj polusezoni bila je slaba realizacija. Kako bodovni zaostatak nije velik gusari uz kvalitetne pripreme očekuju i najavljuju borbu za drugo mjesto. Ostvarljivo ako u ovom vremenu mirovanja pronađu rješenje za osnovnu boljku – neefikasnost. Josip Parmać, stoper, s 3 pogotka vodeći je na klupskoj listi strijelaca.


 
Rukometašice Dalmatinke u proljetni nastavak drugoligaške konkurencije krenut će s treće pozicije s bodom zaostatka za Sinjem i drugim sastavom prvoligaša Split 2010. Kako im svi izravni konkurenti za naslov prvaka stižu u Ploče u drugoj polusezoni malene s ušća Neretve u dobroj su poziciji da na kraju sezone budu najbolje. Ne opterećuju se konačnim raspletom, ide se iz susreta u susret, a prije osvajanja prvog mjesta cilj im je afirmacija mlađih kadetkinja (1998.godište) u seniorskoj konkurenciji. Maja Prusina prvi je strijelac mladog sastava Dalmatinke u jesenskom dijelu prvenstva.
Malonogometaši Porto Tolera zauzeli su četvrto mjesto u 2 HMNL – jug nakon 11 jesenskih kola. Učinak od 16 bodova sigurno je mogao biti bogatiji za još poneki bod međutim kada se sve sagleda ipak je to realnost s obzirom da su rijetko koji susret odigrali u najjačoj postavi. Split Tommy uvjerljivi je jesenski prvak i sigurni novi stari prvoligaš a u nastavku natjecanja bit će zanimljivo pratiti borbu za drugo mjesto za koje će konkurirati najmanje pet momčadi. Među njima je i Porto Tolero ali njihovi proljetni dometi  bolje će se znati kada bude poznat kompletan igrački kadar. Matko Krilić sa 7 pogodaka prvi je strijelac Pločana u prvom dijelu prvenstva.

 
Juniori  KK Ploče prvi su nakon nekompletnog prvog dijela Međužupanijske lige. Kada se odigraju tri odgođena susreta u najgorem slučaju bit će drugi što je malo tko očekivao od učenika trenera Darija Hercega. Drugi dio natjecanja otvorit će domaćim susretom protiv Adriatica iz Dugopolja 18.siječnja a baš ta momčad glavni je favorit za titulu prvaka. Kako imaju povoljan raspored u nastavku prvenstva, uz igre s manje oscilacija na kraju mogu do vrijedne druge pozicije. Ivan Peko najbolji je strijelac Pločana.

 
Kadetkinje ŽKK Ploče u konkurenciji sedam sastava od Dubrovnika do Šibenika (Međužupanijska liga) kasnije su startale s natjecanjem pa u njihovoj ligi do zaključenja prvog dijela moraju se odigrati još dva kola. Za sada u četiri nastupa učenice trenera Zorana Lončara upisale su sve poraze što i ne čudi jer su igrale protiv vršnjakinja iz prvoligaških klubova. Njih očekuje borba za izbjegavanje posljednje pozicije a redoslijed na dnu odlučivat će se u trokutu Ploče – Salona (Solin) – Poljice (Podstrana), za nadati se s uspješnim epilogom za Pločanke. Lee Korljan najuspješniji je strijelac u dosadašnjim nastupima.

 
Boćari Ploča trenutno su na četvrtom mjestu trećeligaške konkurencije (na nivou županije) ali ne bez izgleda da na kraju budu pobjednici. Naravno, za to će se trebati dobro potruditi a motiv više svakako im može biti brončana medalja njihova člana Mladena Kežića s nedavnog državnog prvenstva za pojedince. Po mnogo čemu mjesto im je među drugoligašima međutim to prije svega trebaju zaslužiti sami dobrim i uspješnim igrama na boćalištima naše županije.  Najvjerojatnije neće moći računati na igrački učinak Tonća Bulata ali imat će njegovu apsolutnu moralnu i savjetničku potporu.

Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci