Sport

Šokantan,ali izvrstan Maraton lađa! Crni put slomio dominaciju Gusara iz Komina

U Metkoviću je danas u 17 sati startao 22.560 metara dug 17. Maraton lađa do Ploča. Da ovaj Maraton ne bi bio samo još jedan u nizu Maratona pobrinuo se niz zanimljivih, šokantnih i nevjerojatnih događaja koji je ovaj Maraton učinio jedan od Maratona koji će se najduže pamtiti, bar u Metkoviću.

Naime nakon što su kuburaši eksplozijom kubura označili start, 444 veslača ispod mosta je krenulo stravičnom snagom probijati Neretvu, no odmah, nakon 100-tinjak metara nekoliko ekipa doživljava noćnu moru. Među njima i ekipa Crnog puta iz Metkovića na kojeg je nehotice, nošena jakim valom s boka, naletjela ekipa “Gospe Karmelske” iz Krvavca što dovodi do stravičnih problema i Crni put gadno stradava. Dolazi do ispadanja i parića (kormila) i parićara ekipe Crnog puta. U lađi Crnog puta je na licu svakog veslača bio primjetan šok i nevjerica. Jedan od najprisebnijih je međutim bio baš trener Josip Kaurin koji nakon 10-ak sekundi iskače iz lađe po parić, ubacuje se u lađu, te preuzima ponovno komandu ekipe i žustro viče na lađare da dođu sebi i krenu. Za 20-ak sekundi nakon što su postavili parić kreću, ali ispred njih je preko 30 ekipa! Grč na licima lađara Crnog puta je pokazivao da su još u šoku, ali nakon što su nakon 2 minute prestigli prvu ekipu ispred sebe dolazi do nevjerojatnog oporavka. Kao da se “pali turbina“ i prestiže se jedna ekipa za drugom.

Za to vrijeme nekoliko ekipa uporno izbacuje vodu što pokazuje da se nekoliko ekipa nalilo vodom na startu. Jedan od favorita za medalju, Stablina, također se pošteno nalila vode, ali mogu voziti i cijelo vrijeme voze, dok jedan lađar izbacuje vodu. Na startu se inače uvijek stvara niz kontinuiranih valova koje uzrokuje najviše prvi red ekipa zbog istodobnog starta. Ti valovi kada se sudaraju stvaraju nepremostiv problem za dio lađa, posebice one koje su „improvale“ lađu (posložile ljude u lađi tako da je teret lađe malo više naprijed, pa je lađa blago nagnuta naprijed, za što dio lađara drži da pomaže u brzini). Ispravna taktika je u takvim situacijama da se prvih 200-tinjak metara lađa čak blago nagne nazad na način da bubnjar sjedi u nogama parićara, a sve da se lađa ne zabije u valove, a onda kada se prođe najvalovotiji dio, lađa se izravna. Međutim nikakva taktika ne pomaže kada se u gužvi naleti na veliki val kojem nemate gdje pobjeći, a lađu ne možete u sekundi zaustaviti.


Dok se sve to odvija 300-tinjak metara iza, Crni put kreće u veliki nalet. Umjesto da ih nesreća na startu demoralizira, prestizanje ekipa ih toliko jako diže da sve ekipe prestižu nevjerojatnom brzinom i lakoćom. U Kuli Norinskoj Crni put je već bio na 8. poziciji, da bi do Komina već izbio na sigurno prvo mjesto. Gusari Komin su dosadašnjih godina bili ti koji su u svom mjestu „palili turbine“ i izbijali na prvo mjesto, ali ovaj put jednostavno imaju ispred sebe ekipu koja ne daje mogućnost nikome da ih iznenadi.

U 18.23 Crni put je ušao u Crnu Riku s preko 200 metara prednosti, za njima Gusari Komin, potom Stablina, pa Žrnovski Galijoti. Takva dominacija jedne ekipe odavno nije bila viđena.

U Crnoj riki nema iznenađenja za vodeće i Crni put do kraja Maratona zadržava poziciju i osvaja po prvi put u povijesti Maratona Veliki štiti kneza Domagoja i također po prvi put u gornju Neretvu donosi Veliki štit s 500 metara prednosti iza drugih ekipa.

Iako je borbu za prvo mjesto Crni put gotovo osigurao ulaskom u Crnu riku, iznenađenjima nema kraja za ekipe iza njega. Naime u prije Rogotina Stablina žestoko podiže ritam i za mrvicu prestiže Gusare Komin, ali se Kominjani ne predaju i gotovo cijelu utrku do Stabline je borba za drugo mjesto poravnata u centimetrima. Ekipe Stabline i Gusara voze par kilometara već jedna do druge. U Stablini su potpuno poravnati i na kraju pred ulazom u Ploče odlučuju zajedno ući u cilj i dijele 2. i 3. mjesto.

4. su sada već sigurno Žrnovski galijoti, a iza njih dolaze također zajedno u cilj poravnate ekipe “Gospa Karmelska” Krvavac i ekipa Rogotina, a za njima dolaze Jerkovac pa “Škrapa” Momići.

Lađari “Gospe Karmelske” iz Krvavca su izrazili ovim putem isprike ekipi Crnog puta zbog nenamjernog udarca u njihovu lađu te pojasnili da ih je uistinu val zanio nekontrolirano u njih. I sami su izrazili zadovoljstvo što zbog ovog događaja Crni put nije na kraju oštećen te su uputili iskrene čestitke ekipi Crnog puta.

U sjeni velikog uspjeha Crnog puta, i borbe za ostala mjesta, događale su se i druge zanimljive situacije. Tako su se nakon starta najviše nalili vode lađari HŠD Bjelovar koji su bili jedni od malobrojnih ekipa koje su zaostale za Crnim putem nakon starta.

Zanimljiva je bila situacija i s ekipom „ACO Zagreb“ čiji su lađari došli na Maraton bez iti jednog jedinog treninga. Čak su se prilikom sjedanja u lađu tek dogovarali tko će veslati i tko će što raditi u lađi.

Na Maratonu nije bilo ženskih ekipa jer su imale 2 dana prije svoj Ženski maraton lađa, pa je svih 37 ekipa bilo muških ekipa.

Na kraju se mora reći da je ovo bio jedan od bolje organiziranih Maratona lađa. Angažirani suci i disciplina ekipa su bili na visini. Po prvi put je bilo primjetno da ekipe uistinu drže do fer borbe i nastoje paziti na sva pravila Maratona. Pomlađena ekipa Uprave Udruge lađara Neretve koja je došla na čelo Udruge početkom ove godine, uložila je velike napore u discipliniranje i organizaciju, što je bilo i vidljivo tijekom cijele pripreme i trke.

i3s5fb

matijevici.blog.hr

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci