Sport

Sisčanke brane zlato, nekoliko je izazivačica

Dva dana prije muškog, svoj maraton odradit će lađarice, okrugli deseti po redu. Mali je to jubilej i zbog toga sve sudionice imaju poseban motiv. Danas (četvrtak) s početkom u 18,30 sati ispod Lučkog mosta u Metkoviću zaveslat će 12 ženskih posada prema 10 km udaljenom Opuzenu. Jedna više nego prošle godine. Tri su debitantska sastava (Đakovo, Vinkovci, Sombor) i povratnice Donjanke Slivno.

Očekuje se zanimljiva i neizvjesna borba, a koje će vrijeme na kraju izveslati ovisit će, među ostalim, o uvjetima na Neretvi tijekom utrke. Eventualni vjetar i valovi mogli bi biti otežavajući faktor za sve sudionice. Rekord drže lađarice Donjanke, koje su ovu stazu 2020. godine izveslale za 50 minuta i 33 sekunde.

Prošle godine po prvi puta pobjednice su postale lađarice Siska s vremenom 56 minuta i sedam sekundi. Ženski maraton se od 2014. do 2017. veslao uzvodno od Opuzena do Metkovića, da bi se to okrenulo 2018. pa je start u Metkoviću i cilj u Opuzenu kod mosta na Maloj Neretvi. Što se pokazalo kao pun pogodak. Do sada je najviše, 18 posada, bilo na 8. maratonu 2021. godine.


Na listi pobjednica po dvije pobjede bilježe Gusarice Komin (2014. i 2019.), Gusarice Metković (2016. i 2017.), te Donjanke (2020. i 2021), dok su po jedanput slavile Stablina (2015.), Nereide Bjelovar (2018.) i Sisak (2022.). Prema prognozama očekuje se uzbudljivo i neizvjesno nadmetanje. Lađarice su imale samo tri provjere, ali uz mali broj sudionica.

Sisak je pobijedio u Lipiku i Boroviku (Đakovo), dok je Baćina bila pobjednik drugu godinu zaredom na Kupu Sedam jezera na Baćinskim jezerima. Vrijedi svakako istaknuti kako su Sisčanke došle u pripremnom razdoblju na Neretvu i izveslale probni maraton, što kazuje koliko ozbiljno ulaze u obranu zlata. Mnogi ih smatraju glavnim favoritom, to će trebati naravno pokazati na Neretvi, a tamo će ih dočekati nekoliko ozbiljnih izazivača, prije svega Baćina i Gusarice Metković.

Ne smiju se iz vida zaobići Donjanke, Gusarice Komin, a možda još netko iskoči, jer iznenađenja su uvijek moguća.

Na 10. izdanju maratona lađarica nastupit će sedam ekipa iz neretvanske doline i pet, što se kaže, sa strane: Donjanke Slivno, UL Gusari Komin, Gusarice Metković, Baćina, Staševica, Bjelovirke Bijeli Vir, UONB Opuzen, SVU Đakovo, Sisak, Salašari Somborski HNV, Sparte Bjelovar i Vinkovci.

Tekst i foto: Jurica Vukojević/Radio Ploče

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci