Sport

Salašari i salašarke “sa cvijetom u kosi” na Maratonu lađa: “Veslamo u neretvanskoj lađi na Velikom bačkom kanalu”

Na ovogodišnjem Maratonu lađa, lađarice i lađari iz Sombora nastupaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća – krovne udruge Hrvata u Vojvodini.

Na 26. Maratonu lađa sudjeluju somborski salašari članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Vladimir Nazor i to ženska i muška lađarska ekipa.

Salašari somborski nastupajući na Maratonu lađa posebno se sjećaju nedavno preminulog Pavla Matarića koji ih je doveo prvi put na maratona, piše Dubrovački vjesnik.


2018. godine u okviru Sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, a na poticaj i pod rukovodstvom tadašnjeg pročelnika pokojnog Pavla Matarića formirana je ženska ekipa Salašari somborski te iste godine nastupa na 5. Maratonu lađarica.

Tada su dobile i svoj neslužbeni naziv ” djevojke sa cvijetom u kosi” jer su sve veslačice i parićarka u glavi nosile cvijet suncokreta koji je simbolizirao Vojvodinu iz koje dolaze.Na ovogodišnjem Maratonu lađa, lađarice i lađari iz Sombora nastupaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća- krovne udruge Hrvata u Vojvodini.Ove godine “djevojke sa cvijetom u kosi” veslaju pod motom “Jedna za drugu” kako bi podigle svijest o prevenciji karcinoma dojke.

Na ovaj način želimo posebno pružiti podršku ženama oboljelim i liječenim od karcinom dojke, posebno dvijema curama naše ekipi i ovaj put veslamo za njih- objavila je Marija Mandić, kapetanica ženske ekipe Salašari somborski na facebook profilu.Muška ekipa lađara salašara na maratonu sudjeluje već 12 godina.

Vježbamo dva puta tjedno u neretvanskoj lađi na Velikom bačkom kanalu. Dva člana lađarske ekipe iz Sombora u dolinu Neretvu dolaze na biciklima promovirajući tako ovo lađarsko natjecanje.

Ove godine naše lađarice nose rozu lentu na majicama kako bi ukazali na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer imamo dvije veslačice koja se izborila sa tom bolesti. Ekipa je miješana, u lađi su veslačice iz Subotice i Sombora.

Rezultat nam nije imperativ ali muška ekipa se nada plasmanu među prvih 25 – rekao je Gašpar Matarić za Dubrovački vjesnik.

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci