Sport

ŠAHOVSKI KLUB PLOČE: Rezime na kraju 3. lige u 2018. godini

Završila je treća šahovska liga za 2018. godinu u kojoj su šahisti Ploča ove godine debitirali. U zadnjem kolu Pločani su dobili Knin rezultatom 4:2. Treba napomenuti da je Knin došao bez dva igrača na zadnje dvije ploče, a na prve četiri odigrani su remiji.

Primarni cilj je ostvaren, a to je na početku sezone bio opstanak u ligi. U jednom djelu sezone bili smo i na vrhu tablice i mjesta koje vode u viši rang natjecanja, ali ipak je u momentima nedostajalo kvalitete da se ta mjesta i zadrže, pa je realna slika da iduće godine u istoj ligi imamo iste ambicije, a one su osigurati opstanak što prije i probati napasti prva dva mjesta ako se ukaže prilika.
Liga iako se isto zove sljedeće godine biti će puno drugačija, jer 40% lige činit će nove momčadi.
Ovim putem čestitamo kolegama iz Dubrovnika i Zadra na plasmanu u drugu ligu, a umjesto njih u treću ligu dolaze dvije najslabije plasirane momčadi iz druge lige, a to su ove godine bili šahisti iz Stobreča i Solina. Iz četvrte lige dolaze dva jaka kluba – Hvar i Bibinje, oni će zamijeniti Jelsu i Student iz Splita koji nisu uspjeli opstati u 3. ligi.


Na kraju sezone osvrnuti ćemo se i na individualne rezultate igrača, koje nismo spominjali tijekom godine, jer svima je u prvom planu bio uspjeh momčadi. Atmosfera u ekipi kroz cijelu ligu bila je odlična.
Za Š.K. Ploče ove godine zaigralo je čak 11 različitih igrača koje je kapetan birao uvažavajući kvalitetu igrača, formu i broj nastupa u najboljoj namjeri za klub i njegovu atmosferu.

Na kraju krenimo s kratkim individualnim rezimeom, krenuvši od igrača s većim brojem nastupa.
   Miroslav Filipović – kapetan naše momčadi odradio je sve partije i to najvećim dijelom igrajući najtežu prvu ploču. Izgubio je samo dvije partije protiv igrača koji su imali veći rejting, osvojio je ukupno 5 bodova iz 9 partija. Da je to vrlo dobar rezultat na prvoj ploči govori i činjenica da nitko drugi u ligi nije skupio više bodova. Jednak broj bodova ostvario je Ivo Novak koji je imao odličnu sezonu na prvoj ploči za Š.K. Aržano.
   Antonio Porobija – igrač koji je prije nastupao za Š.K. Jelsu prešao je u Ploče i ostvario svoj najbolji rezultat u 3. ligi. To dovoljno govori da se dobro uklopio u ekipu za koju je igrao drugu ploču većim dijelom sezone. Odigrao je sve partije i postigao 6 bodova iz 9 mečeva uz samo jedan poraz. Taj rezultat se pokazao kao dovoljan za najbolju drugu ploču lige, jednak broj bodova skupio je još samo majstorski kandidat iz Makarske Tino Glavičić.
   Budimir Boroje – još je jedan igrač koji je odradio sve nastupe ove godine, pouzdana treća ploča koja ne gubi lako od nikoga, doživio je  dva poraza i upisao čak 6 remija, uz jednu pobjedu na kraju sezone ostvario je rezultat 4 iz 9.
​   Danijel Blažević – odigrao je 6 partija i ostvario odlična 4 boda. Doživio je samo jedan poraz i postigao čak tri pobjede, od kojih su dvije ostvarene protiv igrača prve kategorije. Na početku sezone bio je bez rejtinga, pa je morao igrati uglavnom zadnje ploče, ali to se promijenilo pred kraj sezone, pa od iduće godine može računati igranje na višim pločama. Svojim rezultatima ove godine pokazao je da to i zaslužuje.

   Vukomir Nišavić – iskusni igrač našeg kluba odigrao je 4 partije i ostvario dvije pobjede i dva poraza. 50% ostvarenih bodova ipak je bilo dovoljno da popravi osobni rejting za 32 boda, što još jednom potvrđuje činjenicu da Vuko može igrati puno kvalitetnije od prikazanog rejtinga.
Robert Gašpar – aktivni član našeg kluba odigrao je 4 partije i ostvario 1.5 bod. U njegovom slučaju bodovi puno više vrijede nego što matematika pokazuje. Činjenica je da je to lako moglo biti i dva boda, jer je u nadmočnoj poziciji protiv Jelse dogovorio remi, zato što je cijela ekipa završila, a rezultat u korist Pločana bio je već uvjerljiv. Jedina pobjeda koju je ostvario došla je u pravi trenutak. Protiv Makarske zajedno s Blaževićem pobijedio je na zadnjoj ploči i donio pobjedu Pločama. Poslije se pokazalo da je taj meč protiv Makarske bio jedan od najvažniji, jer nam je ta pobjeda praktično osigurala opstanak u ligi puno prije kraja sezone.

Paviša Viskić – igrač koji je iz Šibenika na kraju sezone prešao u Ploče odigrao je tri partije i ostvario jedan remi i dva poraza. Igrao je jaku prvu ploču, a porazi su došli od Dubrovnika i Zadra. Ekipa koje su se plasirale u drugu ligu. Uz bolju formu znamo da može parirati na prvoj ploči i najjačim ekipama u 3. ligi, pa iduće godine ne sumnjamo da će i rezultat biti bolji.
Slobodan Šetka – odigrao je također tri partije i ostvario jedan remi. Izgubio je 23 boda rejtinga što govori da ove godine nije bio u najboljoj formi, ali iduće godine to se može promjeniti.
Mario Bulum – odigrao je dvije partije. Jednu je remizirao i jednu brzo izgubio protiv Šibenika nakon previda. Malo povećanje osobnog rejtinga ipak govori o solidnom rezultatu protiv jačih igrača.

Petar Mikulić – imao je skromna dva nastupa i nažalost obje partije izgubio.
Stjepan Ereiz – moglo bi se reći naš najučinkovitiji igrač, jer je postigao 100% . Odigrao je jednu partiju i ostvario jednu pobjedu. Pobjeda je došla protiv mlade nade i najboljeg kadeta naše županije Marina Grgantova. Stjepan se time revanširao za poraz od istog igrača prije dvije godine. Nakon toga posvetio se ulozi šahovskog sudca čime je puno olakšao organizaciju naših domaćinstava, a posao je odradio profesionalno i uredno u svakom suđenju.

Tekst i foto: ŠK Ploče