Sport

ŠAHOVSKI KLUB PLOČE: Nova godina, novi izazovi!

Počele su pripreme za organizaciju svih šahovskih liga, pa tako i treće šahovske lige Jug u kojoj se Š.K. Ploče ove godine natječe po treći put.

Lani se pokazalo da je vrlo malo nedostajalo za ulazak u drugu ligu, ali zbog velikog broja klubova koji su ispali i zona opstanka bila je vrlo tijesna. Ploče su sezonu 2019. završili na odličnom četvrtom mjestu i osigurali nastavak natjecanja u istoj ligi u 2020. godini. Zbog lošeg rezultata klubova Juga u prvoj ligi, došlo je do ispadanja Dubrovnika i Šibenika u drugu ligu Jug, a nijedan klub iz druge lige Jug nije se uspio kvalificirati u prvu ligu. Tako je došlo do lančanog pomjeranja klubova u svim ligama, sve do zadnje 4. lige.

Iako Š.K. Ploče nije uspio proći u drugu ligu, može se reći da je druga liga došla u Ploče, jer će čak 4 kluba iz druge lige ove godine sudjelovati u trećoj ligi. Kad uzmemo u obzir da ligu čini 10 klubova, jasno je da gotovo pola lige ima status višeg ranga natjecanja iz prošle godine. Pridodamo li tome dva kluba koja dolaze iz četvrte lige, a diskutabilno su jača od zadnjih klubova koji su ispali u 4. ligu, jasna je činjenica da će ove godine borba za opstanak biti izazovna, kao i ambicije klubova za mogući prolazak u viši rang natjecanja. Olakotna okolnost trebala bi biti da će ispadati samo dva kluba, jer u prvoj ligi nema više kandidatskih klubova iz regije Jug za ispadanje, a pobjednik druge lige imao bi snagu i šansu za kvalifikaciju u prvu ligu.


Liga bi trebala početi početkom ožujka, što bi trebalo biti ranije nego lani. Raniji početak svi klubovi pozdravljaju, jer se raspored mečeva može ugodnije i ravnomjernije rasporediti. Ove godine očekuju nas duža putovanja, jer su novi, a i preostali klubovi relativno daleko od Ploča.

Do početka lige šahisti mogu formu testirati na raznim individualnim turnirima. Neki od već su odigrani (12. 1. u Splitu), neki će se odigrati (1.2. u Dubrovniku), a raspise možete pogledati na početnoj stranici.

Uskoro će početi i sezona turnira unutar kluba, ove godine u novim prostorijama u kojima ćemo i po prvi puta moći ugostiti klubove iz lige. Nadamo se da će bolji uvjeti za igru biti vidljivi i na boljim rezultatima, a sigurno će pomoći u daljnjem napredovanju kluba.