Sport

ŠAH: Počela Neretvanska šahovska liga, Paviša Viskić veteranski prvak Dalmacije

U petak 15.11.2019.g. počela je Neretvanska šahovska liga koja broji ukupno 9 ekipa iz Ploča, Metkovića, Mostara, Čapljine, Širokog Brijega i Čitluka.

Ove godine je novost što pored kadeta nastupaju i seniori.

U I. kolu Pločani su gostovali u Metkoviću (prva ekipa) gdje su kadeti odigrali 4-4, a seniori pobijedili 6,5-1,5.


Rezultati kadeta:
1.Petrović – Bjeliš 1-1
2.Družianić – Bakalar 1-1
3.Franić – Šiljeg 0-2
4.Tomašević – Crnjac 2-0

Rezultati seniora:
1.Filipović – Senta 2-0
2.Ereiz – Vranješ 1-1
3.Bulum – Manenica 2-0
4.Nišavić – Obrvan 1,5 – 0,5

U drugom kolu u Ploče dolazi druga ekipa Metkovića.

U Splitu 17.11. održano je prvenstvo Dalmacije u ubrzanom šahu za seniore, kadete i kadetkinje. Na turniru kadeta turnir je okupio 44 mlada igrača, a u seniorskoj konkurenciji sudjelovalo je 73-oje igrača od kojih je gotovo pola bilo s titulom. Točnije 22 majstorska kandidata, 6 majstora, 4 internacionalna majstora i 1 velemajstor.​ Ozbiljna turnirska konkurencija za većinu igrača, ali ne i za velemajstora koji je demonstrirao koju razliku čini to najviše priznanje u šahu.

Turnir se igrao ubrzanim tempom 10min + 5sec po potezu, a velemajstor Ante Šarić bio je nezaustavljiv i s osvojenih 8.5 od 9! prošetao je do titule prvaka Dalmacije u ubrzanom šahu. Srebro osvaja internacionalni majstor Šale Srđan sa 7/9 i broncu majstor Jakić Ivan (6.5/9).

Turnir kadeta također je imao svoju sjajnu zvijezdu, pa je Grgantov Marin imao stopostotni učinak i pobijedio svih 9 partija!

Iz kluba Ploče sudjelovala su dva igrača.

Antonio Porobija neće pamtiti ovaj turnir po dobrom rezultatu. Osvojio je 4 boda, što za njegov standard nije zadovoljavajuće, a gubitak od 34 boda rejtinga jasno ocrtava da je moglo bolje. Počelo je solidno i obećavajuće u prvih 6 kola osvojena su 4 boda i nedostajala je samo jedna pobjeda u tri partije za solidnu ocjenu i 5 osvojenih bodova, ali iz neobjašnjivih razloga, možda umora u tri zadnja kola upisuje nažalost sve poraze i tako ostaje na 4 boda.

Paviša Viskić drugi je igrač Ploča koji je sudjelovao na turniru sa puno ljepšom pričom i rezultatom. Viskić je popravio rejting za 34 boda i ono važnije osvojio odličnih 6 turnirskih bodova iz 9 partija što je bilo dovoljno za osvajanje prve novčane nagrade u kategoriji veterana, pa se nakon ovog turnira može reći da klub Ploče ima aktualnog veteranskog prvaka Dalmacije.