Sport

ŠAH Odigrano 6.kolo: Borbeni remi protiv Solina

Dana 02.11. odigrano je 6. kolo treće šahovske lige u kojem su Pločani remizirali 3 : 3 protiv Solina. Obje momčadi bile su oslabljene izostankom nekih igrača, ali borbenosti i uzbuđenja nije nedostajalo. Pločani su ušli u meč kao 4. na tablici, a Solin se nalazio na trećem mjestu, pa se očekivala teška borba za važne bodove.

“U susret smo ušli odlično i poveli 1:0 preko Maria Buluma na petoj ploči, ovo je prvi nastup Maria ove godine, a u ovom duelu opravdao je status favorita po rejtingu. Remijima Danijela Blaževića i Miroslava Filipovića i dalje smo bili u minimalnom vodstvu. Nažalost preokret se dogodio porazima Boroje Budimira i Gašpar Roberta. Oboje gube bez većeg otpora u topovskim završnicama. Tako je Solin poveo 3:2.”

Ostala je partija na drugoj ploči u kojoj bi i remi Solinu bio dovoljan za konačnu pobjedu, ali u kompliciranoj partiji u kojoj su oba igrača imala svoje šanse, deblji kraj izvlači Antonio Porobija i pobjedom donosi bod Pločama i neriješenih 3:3.


Rezultati po pločama:
1. Miroslav Filipović (2013) : Džaja Martin Zorislav (1991) remi
2. Antonio Porobija (1995) : Grubišić Josip (1842) 1 : 0
3. Budimir Boroje (1844) : Bašić Igor (1961) 0 : 1
4. Danijel Blažević (1824) : Marković Jurica (1725) remi
5. Mario Bulum (1613) : Protić Rade (1472) 1 : 0
6. Robert Gašpar (1763) : Lovrinčević Šime 0 : 1

Poredak na vrhu ljestvice ostao je nepromijenjen. Hvar je ostao prvi novom pobjedom nad Kaštelima (3.5-2.5), Šibenik je deklasirao Aržano (5-1) i ostao drugi. Solin je treći, a Ploče i dalje na četvrtom mjestu s istim brojem bodova nakon njihovog međusobnog remija. Ostala su tri kola do kraja lige, a pitanje koji će klub izboriti viši rang natjecanja vrlo je otvoreno. Hvar kao vodeća i najjača ekipa na papiru vrlo vjerovatno rezervira jedno mjesto za drugu ligu, budući da Šibenik kao trenutno drugoplasirana ekipa već ima momčad u drugoj ligi postoji mogućnost da treće plasirana ekipa prolazi dalje.

Zasad  treće mjesto dijele Solin i Ploče. Ploče ima nešto lakši ždrijeb do kraja sezone od Solina, budući da Solin nije igrao protiv Hvara s kojim se sastaje tek u zadnjem kolu, a dotada situacija može biti puno jasnija. Zanimljiv će dvoboj biti u 8. kolu između dvije vodeće ekipe Hvara i Šibenika.

​Iduće kolo se igra 09.11. kada Pločani odlaze na gostovanje u udaljeno Bibinje.