Sport

RUKOMET: Neočekivan poraz seniorki na startu kvalifikacija

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija poražena je na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2022. godine od Ukrajine 22:23. „Kraljice šoka“ odigrale su dva potpuno različita poluvremena i šokirale nas na prvom koraku.

HRVATSKA: I. Kapitanović 3/15, T. Pijević 6/16, L. Bešen -/-, P. Posavec 5/5, D. Krsnik -/-, Ć. Mičijević 8/14, D. Milosavljević -/-, J.P. Jerčinović 0/1, L. Kalaus 3/9, D. Kalaus 0/1, K. Ježić 2/4, A. Šimara -/-, I. Lisjak -/-, I. Dežić -/-, A. Debelić 0/2, V. Blažević 4/6, izbornik: Nenad Šoštarić

UKRAJINA: J. Balogh 11/21M. Gladun 1/13, D. Dmytryshyn 0/1, A. Diablo -/-, M. Markevych 3/5, I. Prolopiak -/-, T. Poliak -/-, A. Melekestseva 1/1, N. Volovnyk 1/1, N. Savchyn 1/1, T. Smbatian 4/7, N. Striukova 3/9, I. Stelmakh  -/-, I. Gliybko 6/8


Točno 290 dana nakon osvojene bronce na Europskom prvenstvu, „Kraljice šoka“ krenule su u borbu za novu europsku smotru 2022. godine, odnosno mogućnost da tada obrane svoju medalju. Izbornik Nenad Šoštarić protiv Ukrajine je započeo sa sljedećom postavom:  Tea Pijević na vratima, Paula Posavec i Josipa Paula Jerčinović na krilima, Katarina Ježić na crti te na vanjskim pozicijama Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dora Krsnik.

Otvaranje je baš bilo po željama naših rukometašica. Čvrsta, agresivna i pokretljiva obrana donijela im je brzo i ugodno vodstvo od 6:2 prije isteka desete minute. Samo jednu promjenu obrana – napad radio je izbornik. Umjesto Valentine Blažević, obranu je igrala Ana Debelić.

Nakon što su naše rukometašice pobjegle na pet razlike, slijedilo je malo opuštanje, nekoliko tehničkih pogrešaka i Ukrajina je u 15. minuti stigla na minus dva (8:6). Njihova glavna igračica, Iryna Glibko, bila je najveća opasnost. Punih deset minuta igralo se pogodak za pogodak. Hrvatska je čuvala svoju prednost i strpljivo čekala da se otvori nova mogućnost za ozbiljniju razliku od plus tri koliko je najčešće bilo. I to se konačno dogodilo četiri minute prije predaha kada je semafor ponovno pokazivao plus pet za naše djevojke (15:10). Na odmor se ipak otišlo s četiri razlike, 15:11. Već po tom rezultatu bilo je jasno da je obrana odradila svoje. U napadu je očekivano bilo malo poteškoća jer pauza od posljednjeg susreta od šest mjeseci i Croatia kupa ostavila je traga na tečnosti i protoku lopte. Ukrajina u prvom dijelu punih 12 minuta bila s igračicom manje i mi to nismo iskoristili na pravi način.

Ukrajina je nastavak otvorila s pet pogotka za redom i u 43. minuti stigla do prvog vodstva, 15:16. Premda je prošlo samo pet i pol minuta igre, izbornik je bio prisiljen zvati minutu predaha. Pad u igri naše reprezentacije nije uspio zaustaviti. Hrvatska je bez pogotka u drugom dijelu bila punih 14 i pol minuta.  Srećom da je Ivana Kapitanović imala tri obrane u tom razdoblju pa se Ukrajina nije ozbiljnije odvojila.

Ukrajina je vodstvom dobila krila. Sve im je polazilo za rukom. Uz sve to, razbranila se Judit Balogh pa se Hrvatska našla u velikim problemima. Imala je Ukrajina dva napada da ode i na plus dva. Nije uspjela, baš kao što ni Hrvatska nije uspjela realizirati posljednji napad pa da barem osvoji bod.

S osam pogodaka, najbolja u hrvatskim redovima bila je Ćamila Mičijević. Pet je, iz pet pokušaja, dala Paula Posavec. Među Ukrajinkama, očekivano prvi strijelac bila je Iryna Glibko sa šest pogodaka.

Ali sve se može popraviti već u nedjelju kada reprezentacija gostuje u Zlinu i igra protiv Češke.

EHF EURO 2022: KVALIFIKACIJE, 1. KOLO

HRVATSKA – UKRAJINA 22:23

Izvor: hrs.hr

Tag