Sport

Ribolov je sada moj sport, pukne me adrenalin kad zagrize tuna

Nakon zelenih travnjaka i nogometnih utakmica, Hrvoje Vejić bivši igrač splitskog Hajduka, ima par godina otisnuo se na novi sportski megdan, onaj morski! Izabrao je igrač obrane novi sport u kojem je on sada – napadač!

O big gamu se radi, ribolovu na velike morske trofeje, a upravo je 40-godišnji nogometaš na netom održanog nadmetanja “Tuna Fever Rogoznica 2017.” i ulovio svoj prvi primjerak.

– Prva službeno bodovana tuna na natjecanju – pohvalio nam se odmah Hrvoje pri povratku sa mora na kopno gdje je njegova slana krasotica i izvagana. Težina od 46,6 kilograma, donijela je poene Hrvoje i Toniju Tomaševiću, članu njegove posade “Seven”, no najvažnije je kako su trodnevni ribolov u rogozničkom akvatoriju, uz sudjelovanje preko tridesetak posada iz deset zemalja, upravo oni otvorili prvom ulovljenom tunom!


– Uh’ koje je to bilo slavlje, koji adrenalin nakon što smo je imali na udici, na štapu. Lovio sam trofejne primjerke, no ništa se ne može usporediti kada na natjecanju ulovite plavoperajnu jadransku tunu. Morali smo je izvaditi na krmu broda i dovesti na vaganje, nek se zna kako nam je ovo prva službena – u jednom dahu nam je ulov opisao Hrvoje, kojeg big game privlači zbog adrenalina tijekom same borbe sa tunom i njenog izvlačenja iz mora, ali i zbog “brisanja” stresa kada boravi na moru.– Oduvijek obožavam more, i kao rođeni Pločanin non-stop sam na valovima. No tijekom igračke karijere nije se baš imalo vremena za taj hobi. Sada se napokon mogu otisnuti na more, u ribolov ili jedrenje – zbori nam dalje Hrvoje, koji sada poslovno “pluta” u turizmu, sa smještanim kapacitetima na kopnu ali i na moru.

– Zar ste sumnjali kako se neću baviti nečim a da nije vezano za more? Spoj ljubavi prema moru i poslu, rješio sam kupnjom katamarana Lagoon od 12 metara za charter, te motornjaka Antares od 10,5 metara. Iako uvijek nedostaje jedan metar, uvijek fali dodatni centimetar – našalila se nekadašnja zvijezda splitskih “bilih” na račun muškaraca i njihove težnje u svezi dužine broda.
Uvijek se naime, hoće i sanja što veće i duže plovilo. A big gamaši i što veću i što težu tunu!

– Zanimljiv je ovo sport, prepun nadmudrivanja sa tunom, a ukačio sam se prija par godina zahvaljujući Borisu Županoviću, predsjedniku splitskog kluba Big game Croatia, čiji sam i sam član. I ne mogu big game nazvati samo sportom, on je naime i odlična podloga za promociju turizma – podučio nas je Vejić i o ulozi big game u turističkoj branši, budući strani goste žele doći na Jadran i loviti trofejne tune. I sve to platiti!

No big game je zanimljiv i bivšim sportašima, pa je košarkaš Nikola Vujčić, također član splitskog kluba BGC, redovit na natjecanjima kao i legendarni “dvometraš” Toni Kukoč, ali i plejada nogometaša. Od vratara Dražena Ladića, pa Borisa Živkovića, dok sa Vejićem u posadi često bude njegova ekipa: Drago Miladin, Nenad Pralija i Vlatko Đolonga.– Na more se sa mnom otisne i supruga Sendi i odličan je ona ribolovac. Bolja od mene – spremno je priznao Hrvoje Vejić, čiji je stariji sin Niko, trinaestogodišnjak krenuo njegovim nogometnim stopama – dječak igra obranu kao i otac mu, a član je “Adriatica”, klubu Franka Bogdana, dok mlađi Marino, petogodišnjak još bira kojim će se sportom baviti.

No jedno se sigurno zna – otac mu Hrvoje izabrao je za hobi odlazak na more, u ribolov na morske grdosije…

E’ da – drugog dana natjecanja u Rogoznici, posada “Sevena” digla je još jednu tunu koja se ukačila na udicu Tonija Tomaševića, no nažalost sa 33,8 kilograma nije bila valinda, nije se bodovala. I bez obzira na to Hrvoje i Toni su osvojili deveto mjesto ukupno te se posadi “Seven” piše plasman na trećem izdanju međunarodnog big game nadmetanja “Tuna Fever Rogoznica 2017.”

 

Tekst: Sandra Barčo / pomorac.net
Foto: Facebook