Sport

Remi i ‘diplomatski incident’ u neretvanskom vječnom derbiju

Ono što je u Italiji Roma – Lazio, u Njemačkoj Borussia Dortmund – Schalke, a u Argentini River – Boca, u neretvanskoj dolini je Neretvanac – Neretva. Derbi svih derbija, vječno rivalstvo i neretvanski ‘el clasico’. Više od nogometa, da skratimo priču.

Na otvaranju 3. HNL Jug u Opuzenu završilo je 1-1, na tribinama je bilo više od tisuću ljudi, domaći kažu da ne pamte takav posjet i atmosferu, a derbi je, piše likemetkovic.hr, imao čak i međunarodno obilježje ‘diplomatskog incidenta’ u najavi.

Na utakmicu su došli i kineski radnici s gradilišta Pelješkog mosta.


Došli su podržati opuzenski Neretvanac, a digli su i transparent:

– Mi volimo Hrvatsku… gradimo mostove prijateljstva!

Ne baš prijateljski gledali su Kinezi u transparent s druge strane koji su izvijesili navijači Neretve, ‘Blue white killersi’.

– Hong Kong is not China – pisalo je na krpi.

‘Makni krpu, bit će frke’

I tako je prvi put u povijesti neretvanski derbi dobio međunarodno obilježje.

– Kineza je bilo 50-ak, smjestili su se na tribinu i čekali da počne utakmica. Sve je, od njihova ulaska na stadion i dizanja transparenta, izgledlao disciplinirano, gotovo vojnički. Napisali su i na kineskom jeziku da vole Hrvatsku i da grade mostove prijateljstva. Pisalo je još nešto, ali nisam dobro vidio što. No navijači Neretve iz Metkovića saznali su da će Kinezi doći podržati Neretvenac pa su pripremili svoj transparent. Kad su ga podigli, među kineskim navijačima nastao je žamor. Pričali su jedni s drugima, vadili mobitele i snimali – ispričao nam je čitatelj koji je bio na derbiju.

No nije dugo taj transparent bio izviješen. Policajci su ušli na tribinu među gostujuće navijače, zamotali su krpu i spremili je daleko od očiju kineskih navijača pa se poruka do kraja utakmice, koja je na otvaranju sezone završila 1-1, više nije pojavljivala.

– Pitao sam kasnije policajca što se dogodilo. Rekao mi je da su Kinezi ispitivali što točno piše na transparentu, od riječi do riječi. I da su odlučili maknuti transparent da ne bi nastala kakva frka, međunarodni incident, ha, ha, ha – dodao je čitatelj.

Hong Kong, iako dio Kine, funkcionira kao samostalna država sa svojim zakonima, valutom i sportskim reprezentacijama, drukčijim političkim sistemom od kontinentalne Kine i njegovo neovisno sudstvo djeluje pod sustavom ‘običajnog prava’.

Posljednjih mjeseci tamo traju masovni prosvjedi protiv kineskih vlasti zbog zakona o izručenju, koji je u međuvremenu povučen, ali prosvjedi i dalje traju.