Sport

Rađa se lijepo prijateljstvo mladih jedriličara iz Dubrovnika i Ploča

Rađa se jedno lijepo prijateljstvo mladih jedriličara iz Dubrovnika i Ploča. U Ploče je, naime, stiglo 12 mladih jedriličara, generacija 2009.-2015., iz Jedriličarskog kluba „Orsan“ iz Dubrovnika, kojima domaćini pružaju sve što je potrebno kako bi se što bolje pripremili za predstojeće Državno prvenstvo, idućega tjedna u Splitu u kategorijama U-12 i U-15.Dubrovčani imaju prebogatu tradiciju jedrenja, „Orsan“ je star preko 90 godina, pa je ovo prava prilika za razmjenu iskustava sa Pločanima, gdje je zahvaljujući Teu Marinoviću, prije nešto više od pet godina osnovan Jedriličarski klub Ploče Sailing i u okviru njega Škola jedrenja Ploce Sailing – Luka Ploce d.d. Imaju pet jedrilica, u vlasništvu Pločanske plovidbe, i tijekom ljetnih mjeseci više od sto članova.

Teo je još iz fakultetskih dana prijatelj sa trenerom jedrenja Marijanom Pamuklićem, koji je i doveo mlade Dubrovčane u Ploče. Tijekom treninga uključuju i pločanske jedriličare i nadaju se da će kroz osmodnevne pripreme gotovo svi članovi pločanskoga kluba sudjelovati u treninzima i steći nova iskustva.„Došli smo u Ploče iz nekoliko razloga. Ovdje su uvjeti za trening gotovo idealni. Kod nas je bezvjetrica, a brodovi prave velike gužve pa ne možemo odraditi kvalitetne pripreme. U pločanskome akvatoriju u jutarnjim satima je manji vjetar i to je dobro za trening manje djece, a popodne puše čarobni maestral, bez kojega je gotovo nezamislivo odraditi dobre treninge.

Kod nas, osim povremenih perioda, maestral izostaje već dvadesetak godina i nikome nije jasno zbog čega. A nekada se po njemu mogao navijati sat“, kaže Pamuklić i ističe kako je ovo dobra prilika za promoviranje jedrenja i pločanskoga kluba.„Voljeli bismo da ima više ovakvih klubova, pogotovo na područjima poput Ploča gdje su idealni uvjeti što se tiče akvatoriju i vjetra. Lijepo je vidjeti da su se djeca iz Ploča odlično snašla s obzirom da nisu jedrili u malim klasama.


Nadam se da će i oni doći kod nas i da je ovo početak jedne dugoročne suradnje“, izrazio je nadu trener jedrenja iz dubrovačkog kluba koji je u stvari, osim Hvara, jedini aktivni klub od Prevlake do Splita. To znači da ima male klase i ide na kvalifikacijske i izborne regate, te sudjeluje na državnim prvenstvima. Klub je to koji je zadnjih godina, u konkurenciji jakih jedriličarskih centara u Splitu, Zadru, Šibeniku i Hvaru, imao veliki broj djece iz kvalifikacijskih regata, koji su ušli u izborne regate i u borbu za reprezentaciju.Gosti iz Dubrovnika nisu ostali imuni na gostoprimstvo koje su im pružili domaćini na ušću Neretve.

Uz nezaobilaznog Tea Marinovća, koji je „uvijek pri ruci“, pohvali su i ostalu ekipu iz kluba, Peru Cvitanovića, direktora Sportske dvorane, osoblje pločanskoga hotela i bistro-grila Zminjac.

Piše: Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik

Foto: Ivan Đelmić

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci