Sport

Prvi ženski Maraton u rukama Gusarica!

Danas je održan 1. Ženski Maraton lađa sa startom u Opuzenu i ciljem u Metkoviću. Ukupno je nastupilo 9 ekipa, a među njima je nastupila i jedna ekipa iz Latvije.

Prvo mjesto su uvjerljivo s prednošću od otprilike kilometra osvojile „Gusarice“ Komin na kojima se vidilo da su istrenirane pod palicom škole Ivana Šabijana, inače trenera „Gusara“ Komin, a prije toga trener Rogotina u njegovim najslavnijim danima.

Drugo mjesto su osvojile lađarice Stabline u žestokoj borbi s Metkovkama koje su na kraju bile treće. Između ove dvije ekipe su na vodi žestoko frcale iskre i sve je pomalo podsjećalo na muški Maraton na njegovim počecima.


Ovaj mali spektakl u Metkoviću je začinila odlična organizacija Dana Neretvanske kneževine koje organizira Grad Metković i Turistička zajednica Grada Metkovića. Naime nakon dolaska lađarica na cilj velik broj Metkovaca i Metkovki odjevenih u drevne nošnje starih Neretvana predvođenih velebnim (doslovce) Knezom Domagojem priveli su zarobljenog mletačkog Dužda u lancima te ga sproveli kroz svjetinu. Sve su to pratili i mali Neretvani-gusari s upaljenim bakljama i bubnjari. Potom su Dužda Domagojevi strijelci iz Vida u starovojničkim odorama stavili u kavez uz prigodne govore od kojih je najviše oduševljenja izazvao kratki žestok govor s bine Gorana Komazina Meke s porukom na kraju: „Duždu mletački – govno jedno!“

U gradskom parku u Metkoviću je organiziran pravi mali logor u kojem su bili šatori, strelišta s metama na kojima su se oni mladi mogli okušati u gađanju s lukom i strijelom, te ostali sadržaji.

Ispred hotela Narona se u isto vrijeme održavala ponovno nakon 5 godina „Noć lađara“ gdje su bili postavljeni stolovi za muške i ženske ekipe koje su se zabavljale do u noć. Iz Udruge lađara Neretve saznajemo da su se po prvi put sve ekipe iz službene konkurencije disciplinirano odazvale sastanku kapetana/predstavnika ekipa.

Sve u svemu pokazalo se da se uz dosta rada i dobre volje lađari, lađarice Metkovci i Neretvani mogu jako dobro zabaviti u Metkoviću s nečim novim i neobičnim i time obogatiti događanja u Neretvi.

Dani Neretvanske kneževine se nastavljaju i u petak (08. kolovoza) i u subotu na dan Maratona lađa (09. kolovoza).

 

Tekst: blog.dnevnik.hr/matijevici/
Foto: www.maraton-ladja.hr