Sport

Prvi puta u povijesti: Pobijedila je ekipa izvan doline Neretve

Pobjednik subotnjeg 19. Maratona lađa na Neretvi je ekipa Argonauti iz Bjelovara, i to je prvi put u povijesti toga natjecanja da je na Maratonu lađa pobijedila ekipa izvan doline Neretve.

Maraton lađa na Neretvi startao je u 17 sati iz Metkovića. Kuburaši Iz Marije Bistrice ispalili su plotune, a ispod lučkog Mosta u Metkoviću krenule su 34 lađarske posade iz čitave doline Neretve i kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne BIH kao istalni sudionici Maratona Salašari iz Sombora u Vojvodini.

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima-lađama, u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu, gdje su stigli večeras iza 19 sati.


Pobjedniku ekipi, Argonauti Bjelovar, bit će večeras uručen veliki prijelazni štit kneza Domagoja,te mali štit u trajno vlasništvo.

Maraton lađa privukao je brojne osobe iz javnoga i političkog života.

Obraćajući se nazočnima prije starta u Metkoviću izaslanik predsjednice Republike, Mate Granić, istaknuo je kako je Maraton lađa ne samo veličanstveno amatersko sportsko natjecanje nego je i važan dio naše kulturne baštine.

“Jednako tako ovo je dio naše junačke tradicije Dubrovačko-neretvanske županije od Kneza Domagoja do Domovinskog rata i na to žitelji ovoga kraja mogu biti ponosni”, dodao je.

Tekst i slika: 24sata.hr