Sport

PRVA LIGO EVO NAS – Dalmatinki derbi u Sinju!

Raspored natjecanja dalmatinskih drugoligašica odredio je da se sve zanimljivo i važno odigra u prva dva kola. Tako je bilo u jesenskoj polusezoni, tako je sada i u proljetnom nastavku.
Ploče mogu slaviti svoje nove – stare prvoligašice, rukometašice Dalmatinke slavile su u Sinju rezultatom 25:24, nedodirljive su na vrhu redoslijeda sa stopostotnim bodovnim učinkom, deset nastupa deset pobjeda uz razliku pogodaka 287: 203. To bi bilo ono najkraće i najvažnije.

Nakon uvjerljive pobjede u proljetnom premijernom domaćem nastupu, malom derbiju protiv Marina Kaštela (32:23), učenice trenera Ivana Jerkovića znale su kako ih na prvom mjestu održava pozitivan rezultat u velikom derbiju kod rukometašica Sinja. Kako su Pločanke u jesenskom nadmetanju slavile minimalno 23:22, uz napetu i uzbudljivu završnicu u kojoj je s dva pogotka na kraju briljirala Iva Žderić, sada im je u Sinju bio dovoljan i bod za status quo. Rivalitet između ovih klubova ima podulju trajnost, još od vremena kad je klub iz Sinja nosio baš ime Dalmatinka.

A pločanska Dalmatinka nastavila je eto uspješan niz međusobnih nadmetanja ovom vrijednom, velikom i značajnom pobjedom. Iako do kraja natjecanja sastavu s ušća Neretve predstoji još šest susreta, iako je u sportu sve moguće, prednost koju Pločanke sada imaju na putu povratka među prvoligaše jednostavno je nedostižna. Bolje rečeno drugačiji rasplet, slobodno možemo napisati, spada u sferu znanstvene fantastike.


Dalmatinka će do ponovnog nastupa u najelitnijem razredu hrvatskog ženskog rukometa morati odraditi domaće susrete protiv Orkana, Splita i Trogira 59 te gostovanja kod Metkovića, Zadra i Hotela Makarska. Vrlo vjerojatno, a bilo bi lijepo, sa maksimalnim bodovnim saldom.

Nekoliko rečenica osvrta na značajnu pobjedu u sinjskoj dvorani. U pripremi derbija trener Jerković posebno je uvježbavao obranu 5-1 što se pokazalo učinkovitim, duboko izlaženje na domaće rukometašice remetilo je njihov napad a davao krila našim djevojkama. Kao i u prethodnom susretu protiv Kaštelanki prvo ime u redovima Dalmatinke, ujedno i derbija bila je Andrijana Vlatka Jelčić.

Izluđivala je golmanica Pločanki domaće igračice, među ostalim skinula je i tri sedmerca. Diktirale su zbivanja na parketu naše rukometašice većim dijelom susreta, međutim očito nije moglo proći bez praznog hoda i crnih rupa. Karakter i kvalitetu pokazale su u završnih deset minuta kada su, nakon minute odmora, zaostatak 19:22 pretvorile u pobjedu 25:24 ostavljajući Sinjanke u nevjerici. A imale su komotnu situaciju i veliku prednost 16:10, pristup lako ćemo i brzopletost same su junački ispravile a kao što znamo pobjedi se ne gleda u zube.

Ovako, možda, minimalna pobjeda izgleda slađe. Vrijedi istaknuti još jedan detalj s derbija, od 38. minute susreta Dalmatinka je zbog trećeg isključenja ostala bez bitne karike i strijelca, vižljaste Eme Barbir. Odlično ju je zamijenila Josipa Oršulić, koja je uz standardno sigurno izvođenje sedmeraca, stigla ukrasti, presjeći tri domaća dodavanja i nakon toga poentirati. Dobar napadački učinak trojke Klara Arar – Lucija Cvijanović – Lana Jarak, baš je ova potonja postigla posljednji, pobjednički pogodak na asistenciju Oršulić.

Bravo za malene, tako sam ih krstio krajem 70-ih prošlog stoljeća, i naravno bravo za one koji ih vode, u prvom redu trenera Jerkovića. Ove godine klub slavi 40. rođendan i ljepši poklon nisu mogli poželjeti.

SINJ – DALMATINKA 24:25 (7:12)
Gradska dvorana u Sinju. Gledatelja 400. Suci: Petar Bulum i Nikola Carević (oba Metković).

SINJ: Ćosić-Dragan, Vugdelija, Ilić; Runje 2, Boban 1, Bilobrk 5, Hrgović-Tomić 3, Tenžera, Koprčina, Mažurin 10, Laco 1, Bilandžič, Poljak, Ćurković, Pavić, Paštar 2. TRENER: Josip Borozan

DALMATINKA: Jelčić, Marinović, Sršen; Tomašević, Stanković, Arar 5, Cvijanović 4, Barbir 1, M. Žderić 3, Jarak 5, Oršulić 5 (3), Krilić 1, I. Žderić 1, Nikolac. TRENER: Ivan Jerković
SEDMERCI: Sinj 0 (3), Dalmatinka 4 (5). ISKLJUČENJA: Sinj 6 minuta (Hrgović-Tomić 2, Laco 2+2), Dalmatinka 10 minuta (Arar 2+2, Barbir 2+2+2).

Tekst: Jurica Vukojević