Sport

Protiv Belgije osvojiti bodove i zadržati nadu za četvrtfinale

Nije mnogo mogućnosti ostalo hrvatskoj muškoj seniorskoj rukometnoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj. Ali dok ima nade treba igrati i vjerovati u čuda. Susret sa svjetskim prvacima u kojemu je osvojen bod treba što prije zaboraviti. Ali ne i igru. Nju treba ponoviti i protiv Belgije koja nas čeka u subotu 21. siječnja. Ona mora biti nit vodilja za završnicu ovog natjecanja, ali i sva buduća.

Protiv Danske smo nakon dugo vremena vidjeli pravu Hrvatsku. Čvrstu, agresivnu, rastrčanu, s jasnom idejom u svakom segmentu igre, ali i efikasnu. Upravo to trebati će nam protiv Belgije jer u nekom sretnom raspletu za nas, možda gol-razlika bude odlučivala o četvrtfinalistu.

Hrvatska jako dobro poznaje Belgiju. Igrali smo protiv te reprezentacije prije tri mjeseca i pošteno se namučili. Slavili smo 27:30 , ali… Bilo je to 2. kolo kvalifikacija za EURO 2024. godine. Da nam u drugom dijelu nije Dominik Kuzmanović bio sjajan na vratima tko zna kako bi sve završilo.


Belgija je prvi put na svjetskom prvenstvu, odnosno bilo kojem velikom natjecanju. Do Švedske je stigla pobjedom u play-off-u protiv Slovačke. Prvi susret je izgubila 28:26, ali je uzvrat dobila 31:28 i tako prošla dalje. Na ovom prvenstvu najprije teško poražena od Danske 43:28. Zatim je dobila Tunis 31:26, pa izgubila posljednji susret u prvom krugu od Bahreina 30:28 i s nula bodova prošla dalje. U drugom krugu je izgubila od Egipta 33:28 , i sad čeka Hrvatsku.

Ključni čovjek te reprezentacije koju vodi Yerrime Sylla, inače Francuz, i treći je put na belgijskoj klupi, je vratar Jef Lettens (Fenix Toulouse). U uzvratnom susretu doigravanja za SP obranio je 18 lopti. Ovdje je u 4 susreta skupio 35 obrana. Uz njega drugi vratar je Arthur Vanhove (Hubo Handball, Belgija, 21 god).

Od ostalih igrača treba svakako izdvojiti Raphaela Kottersa (Istres Provance Handball), prvog strijelca reprezentacije trenutačno na svjetskom prvenstvu s 20 pogodaka. Izvorno je desni vanjski, ali može i na desno krilo po potrebi. Nama je dobro poznat Arber Qerimi (Hubo Handball, Belgija), kratko vrijeme igrač PPD Zagreba. Sa 16 pogodaka on je trenutačno drugi strijelac Belgije u Švedskoj. Odličan je i kružni napadač Yves Vancosen 10 od 10 realizacija, inače član HC Vise BM, belgijskog prvaka iz 2022. godine. I tu vrijedi još spomenuti kapetana Serga Spoorena, desnog vanjskog (29.god, Achilles Bocholt, Belgija), 10/19 ili 53 posto učinkovitosti do sada.

Hrvatska mora i tu utakmicu odigrati na svom maksimumu jer možda u za nas sretnom raspletu odlučuje gol-razlika. Ako ne, onda barem da pokaže kako je otvaranje turnira s Egiptom bio samo loš dan i hrvatski rukomet još uvijek pripada najužem svjetskom vrhu. Ne treba zaboraviti da u nekim kombinacijama čak i 9. mjesto može reprezentaciju odvesti u kvalifikacije za Olimpijske igre. Za to se zbilja vrijedi potruditi.

21.01.2023., 18.00H, HRVATSKA – BELGIJA

Izvor: HRS

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci