Sport

Program šaha za djecu u Pučkom otvorenom učilištu

šah by ante šunjić

U Pučkom otvorenom učilištu započeo je program šaha, kojega pohađa desetak djece između sedam i devet godina starosti. Voditelj grupe je Miroslav Filipović, majstorski kandidat i član Šahovskog kluba Makarska, a program se odvija u suradnji POU i Dubrovačko-neretvanske županije.
Namjera je popularizirati šah među mlađim naraštajima. Procjenjuje se da je najbolje razdoblje za učenje šaha rana dječja dob. Ova u svijetu vrlo poznata igra ima izrazito pozitivan utjecaj na razvoj kogitivnih sposobnosti, kreativnost, logičko prosuđivanje i odabir alternativa, a istraživanja u nekim europskim zemljama, SAD-u i Kanadi pokazala su da djeca koja eksperimentalno ili redovno uče šah ostvaruju značajno bolje rezultate u matematici, maternjem i stranim jezicima, od svojih vršnjaka koji ga ne uče.
Namjera je sudionika projekta osnivanje dječjeg školskog kluba, te daljnji razvoj projekta u cilju ostvarivanja međužupanijskog i međunarodnog partnerstva koja uključuju edukaciju i natjecanja. Djeca u POU svaki četvrtak uče šah putem najmodernije literature prilagođene njihovoj dobi, uz magnetske ploče.

Tekst i foto: Ante Šunjić