Sport

PRIPREMA SE PRAVI SPEKTAKL Rekordan broj ekipa ‘zapjenit’ će Neretvu na Maratonu lađa

Danas će se na relaciji dugoj 22,5 kilometara održati 24. Maraton lađa na Neretvi koji se tradicionalno vozi rijekom Neretvom od starta u Metkoviću do cilja u Pločama.

Najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe

Podsjetimo neretvanski Maraton lađa amatersko je sportsko natjecanje u utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu. Stotine veslača sudjeluje na utrci koja se vesla rijekom Neretvom i njenim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča, piše Augustin Markota za Dalmaciju Danas. 

Maraton lađa tijekom godina postao je najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja.


Ove godine oboren je rekord

Iako su u Hrvatskoj još uvijek na snazi nužne epidemiološke mjere, ovogodišnji Maraton lađa po broju ekipa i veslača sudionika je nadmašio sva očekivanja. Naime, ove godine je oboren rekord. Naime, Neretvu će ‘zapjeniti’ čak 56 ekipa, 18 ih je bilo na Maratonu lađarica (216 veslačica), a 36 ih je na današnjem Maratonu lađa (prijavljeno je više od 500 veslača).

Budite na obalama svojih mjesta ili ostanite uz HRT

Zasigurno, veliki je i navijački interes, no zbog poštivanja svih epidemiološkim mjera službeno praćenje Maratona lađa navijačima neće biti omogućeno.

Iz Udruge lađara Neretve pozivaju građane da veliku neretvansku manifestaciju prate s obala svojih sela i gradova ili u svojim domovima putem uživo prijenosa HRT-a koji je drugu godinu za redom odlučio drugu subotu kolovoza ‘posvetiti’ neretvanskom Maratonu.

Predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić pohvalio se da će ove godine rekordan broj ekipa sudjelovati na Maratonu lađa, a otkrio je da će cijelu sportsku manifestaciju uveličati i nekoliko lađarskih ekipa iz inozemstva.

Dolaze ekipe iz Srbije i BIH

“Dolaze nam dvije ekipe iz Srbije te dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine. Na taj način postajemo internacionalna manifestacija”, pohvalio se predsjednik Udruge lađara Neretve koja je ujedno glavni organizator ovog nacionalnog događaja. Kazao da nekoliko ekipa konkurira za prva mjesta i da će sigurno ovaj Maraton odličan i napet do samoga cilja u Pločama.

Sve navijače je upozorio da poštuju epidemiološke mjere.

“Poštujemo sve epidemiološke mjere. Molimo vas, Maraton lađa pratite iz svojih domova putem prijenosa HRT-a ili s obale vaših mjesta kroz koja lađari prolaze. Poštujte epidemiološke mjere i čuvajte sebe i druge. Pogledajte program Maratona lađa na HRT-u, bit će vam fenomenalno, taj prizor i cjelokupni program još niste vidjeli” veli Oršulić.

Iako tradicionalno i najviši državni vrh posjeti Maraton lađa, ove godine se (ipak) to neće dogoditi.

Kako otkrivaju iz Udruge lađara Neretve, premijer Andrej Plenković je trenutno na godišnjem odmoru te će njegov izaslanik biti ministar Tomislav Ćorić koji je rodom iz Ploča, a predsjednik RH Zoran Milanović će poslati svog izaslanika – Velibora Mačkića, savjetnika za ekonomiju (op. Ploce online).

Start Maratona lađa očekuje se oko 17 sati u Metkoviću, a dolazak prvi i najboljih posada očekuje se iza 19 sati na pločanskoj Rivi.

Poznato je da ove godine veliki broj ekipa konkurira za neko od prva tri mjesta. Najbolja ekipa bit će bogatija za vrijedan i pozamašan novčani iznos, a osim toga dobit će i štit kneza Domagoja u privremeno vlasništvo.

Prošle godine prvo mjesto je u konačnici podijeljeno, sudačkom odlukom dodijeljeno je UL Zagreb i lađarima iz Stabline kod Ploča.

Dalmacija Danas

Foto: Leonardo Della Vega

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci