Sport

Priopćenje Udruge lađara Gusari Komin povodom 19. Maratona lađa na Neretvi

Čestitamo svim ekipama i svakom veslaču koji je izveslao ovaj Maraton po vrlo teškim uvjetima. Čestitamo i zahvaljujemo predstavnicima svih medija što su pratili ovaj Maraton. Međutim, Udruzi lađara Neretve ne možemo čestitati jer su, kao organizatori Maratona lađa, napravili niz propusta.

Najveći propust na ovom Maratonu lađa napravili su suci. Naime, na ključnoj točci, na prolazu ispod uskog mosta na Čeveljuši, gdje može samo jedna lađa proći, nije bio postavljen niti jedan sudac, a suci koji su bili u blizini u gliserima nisu reagirali. Na spomenuti prolaz vodeće ekipe dolaze skupa, a u tom trenutku trećeplasirana ekipa zaostaje nekih 70-80 metara. Ako dvije ekipe dođu skupa na prolaz u Čeveljuši pravilo je da se jedna ekipa pusti i onda se nakon prolaza sačeka druga ekipa i skupa nastave veslati dalje. To su upravo napravile dvije vodeće ekipe i dok se to odvijalo trećeplasirana ekipa je sustigla vodeće.

Smatramo da su suci tu imali veliki propust jer je trebalo trećeplasiranu ekipu zaustaviti dok se ne vrati prednost vodećih ekipa od cca 70-80 metara kao prije “tumbina” jer organizator nije osigurao neometan prolaz za dvije lađe ispod spomenutog “tumbina” te vodeće ekipe nisu izgubile prednost svojom greškom, nego nemogućnošću veslanja. Ne znamo tko bi na kraju bio prvi, ali to bi bilo pošteno i bilo bi u sportskom duhu, ovako je, nažalost, sve palo u drugi plan. Ne toliko zbog pobjedničke ekipe, nego zbog Udruge lađara Neretve, točnije, zbog sudaca.


Također, prije starta Maratona, upozorili smo organizatore na nepravilnost sa zastavama. U Pravilniku(Članak 18) se jasno navodi koje dimenzije zastave trebaju biti i kako će se kažnjavati ekipe koje ne budu imale propisane zastave. Naravno da na kraju niti jedna ekipa nije kažnjena radi zastava. I dok lađari treniraju, veslaju, pripremaju se i mukotrpno rade za Maraton, nažalost, Udruga lađara Neretve i suci to ne prate sa svojom organizacijom. O neoznačenom cilju u Pločama, o izostanku lasera na cilju, o video zidu s poretkom ekipa ne treba trošiti riječi.

Udruga lađara Gusari Komin puno je napravila za Maraton lađa, postojimo 19 godina i postojat ćemo i dalje. Pojedinci će otići, ali naši rezultati, osvojene medalje i štitovi neće nikada. Iz svega ovog izaći ćemo još jači i još ponosniji!

 

Udruga Lađara Gusari Komin