Sport

Predstavljamo DJEČJI DRUŠTVENI KLUB PETAR FURST kao dio Strategije razvoja šaha grada Ploča

Šahovski klub Ploče predstavio je za javnost nove prostorije kluba koje se nalaze u sklopu sportskog centra Močvara kao i novu šahovsku opremu.

Svečano je sinoć bilo u prostorijama kluba, uz zamjenika gradonačelnika Ploča, Zorana Majstrovića među uzvanicima je bio i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša, inače član šahovskog kluba Ploče.


Povodom otvorenja odigran je i memorijalni brzopotezni turnir “Abazi Vebi” u spomen na velikog pločanskog šahistu Abazi Vebija koji je preminuo prije nekoliko godina.

Predsjednik kluba Miroslav Filipović zahvalio se svima prisutnima i izrazio je zadovoljstvo što je klub napokon dobio adekvatno mjesto za natjecanje i treninge. Upoznao nas je ssvim novitetima i novom opremom koja će biti od velike koristi svim članovima kluba, a posebno onim najmlađima.

Ono što je najviše privuklo pozornost je predstavljanje Dječjeg društvenog kluba “Petar Furst”, koji je dobio ime po još jednom velikom pločanskom šahistu, profesoru, pedagogu, Petru Furstu.

Projekt koji je raspisala zagrebačka zaklada Novo sutra vrijedan je 40 tisuća kuna, a uspješno je realiziran od strane Razvojne agencije Grada Ploča PLORA i gradskog vijećnika Milenka Karića.

“Ovaj projekt dio je Strategije razvoja šaha grada Ploča 2020 – 2030 koju su razvili članovi ŠK „PLOČE“. Strategija se temelji na slijedeće 4 kategorije:

  • Redovni razvoj ŠK „PLOČE“ – Negativna demografska slika grada Ploča pokazala nam je da umjesto trčanja za sportskim rezultatom se moramo usredotočiti na kvalitetu programa i aktivnosti kluba. Zato ćemo, uz pomoć EU i nacionalnih fondova te donatora težiti tome da u klubu imamo vrhunsku infrastrukturu, kvalitetne programe te zapošljavamo naše sugrađane. Hoćemo li igrati u 2, 3 ili 4 ligi je sasvim svejedno.
  • Razvoj škole šaha – Školu ćemo digitalizirati te obrazovati trenere i suce. Sastavili smo kurikulum koji ćemo poslati Ministarstvu obrazovanja na mišljenje te pokušati uvesti šah kao izvan nastavnu aktivnost u škole. Nadamo se partnerstvu sa Osnovnim i Srednjom školom u Pločama i Gradcu. Ovaj projekt, kao dio neformalnog obrazovanja, možemo prijaviti na dosta EU i nacionalnih natječaja.
  • Turnir – Cilj nam je svake godine organizirati turnir do 50 igrača. Već imamo potrebnu opremu, a ostaje nam prikupiti novac za nagradni fond
  • Razvoj ljudskih potencijala – U klubu planiramo preko EU i nacionalnih fondova, kroz projekte koje već imamo spremne, zapošljavanja pedagoga ili psihologa za rad na intelektualnom razvoju djece zatim osoba koje bi nam pomogle prilikom provedbe aktivnosti kluba. Također, planiramo stručni razvoj naših članova obrazovanjem u suce i trenere.

Meni je, kao gradskom vijećniku, izuzetno bitno da provedbom ovih programa djeca razvijaju svoje intelektualne sposobnosti te da tehnike koje razviju počnu primjenjivati u životu. Također, nadam se da će im se to sve toliko svidjeti da im sutra, kada završe fakultete, prva opcija bude povratak u Ploče te da se angažiraju u razvoju svoga grada” – izjavio je za Ploče Online Milenko Karić, gradski vijećnik SDP-a i jedan od idejnih inicijatora projekta.

Inače, projekt predviđa niz aktivnosti kojima bi se privukli djeca i mladi ljudi da se bave šahom te bi dobili prostor za druženje.

Primarni cilj je pružiti djeci strukturiranu aktivnost i ukazati im na ljepotu jedne tradicionalne igre koja ima brojne benefite na njihovo zdravlje, maknuti djecu i mlade ljude od računala te ih na „starinski“ način, kroz različite društvene igre, potaknuti na komunikaciju, druženje te im pri tome povećati koncentraciju, naučiti ih razmišljati i rješavati različite probleme.

AKTIVNOST OPIS AKTIVNOSTI
UREĐENJE I KUPNJA OPREME
Uređenje prostora Prostor šahovskog kluba obojan, postavljen je dio pločica, tapison te je ugrađen klima uređaj. Za potrebe kluba kupljen je novi namještaj i hladnjak.
Kupnja šahovske opreme i ostalih društvenih igara Šahovski klub kupio je 7 drvenih i 9 plastičnih šahovskih kompleta te 7 digitalnih satova.
PREDAVANJA
Škola šaha Kupljena je sva infrastruktura za digitalizaciju škole šaha. Tako klub uz računalo, projektor i digitalnu šahovsku ploču ima i računalne software za analizu šahovskih partija, program za učenje šaha te šahovsku bazu svih partija na velikim turnirima sa više od 350 000 utakmica. Daljnjim razvojem projekta predviđena su predavanja majstorskih kandidata šahovskog kluba. Za potrebe šahovske škole izradio se kurikulum nastave od prosječno 65 sati godišnje.
Kako igrati društvene igre Učenje pravila za različite društvene igre.
NATJECANJA
Turnir u šahu

Organizirati ćemo najmanje jedno natjecanje u svakoj od igara. Također, projektom su predviđene aktivnosti rješavanja različitih matematičko – logičkih problema te s tim aktivnostima želimo djecu potaknuti da tehnike koje koriste prilikom učenja i igranja šaha koriste u školi i životu. Tako su predviđeni sudoku, različite premetaljke, zagonetke i rješavanje matematičkih problema.