Sport

POSJETILI SMO KK PORTO TOLERO – KLUB POBJEDNIKA

Deset je godina od utemeljenja (2009.) Karate kluba Porto Tolero u Pločama. Zaštitni znak ovog mladog sportskog  kolektiva je jedan od trenera, u klubu od prvog dana, spiritus movens, majstor karatea crni pojas 2.dan, ako sam dobro zapisao, Jerko Srzentić Jere. U klubu isključivo rade s mlađim uzrastima, trenutno je 50-ak aktivnih članova, a uz već spomenutog Jeru trenersku alijansu čini još Mario Pavić.

Čitali ste, čuli i vidjeli kako su dvije male, mlade članice KK Porto Tolera protekli vikend na prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste održanom u Ivankovu osvojile brončanu  odnosno srebrnu medalju. Borja Šutić je u konkurenciji mlađih kadetkinja -45 bila treća, a Sari Štrbić za malo je izmaklo zlato među mlađim učenicama +36, bila je druga. Malobrojnu, ali hrabru ekspediciju na državnom natjecanju, uz trenera Srzentića, činili su još, u mlađekadetskom uzrastu, Denea Franić Radić i Luka Dropuljić. Nisu stigli do postolja ali i njihov nastup spada u domenu uspješnog. Borja je prošle godine bila državna prvakinja, u izboru našeg portala najbolja sportašica Ploča u sezoni 2017/18. Sa Sarom biti će u selekciji Hrvatske na Prvenstvu Balkana za mlađe uzraste koje se krajem svibnja održava u Banja Luci. Naravno, obje će biti u užoj konkurenciji izbora za sportašicu grada sezone 2018/19. Njima, svakako, treba pridodati i Anamariju Maršić, najtrofejniju članicu KK Porta, dvostruku državnu prvakinju.

KK Porto Tolero redovito godišnje nastupa na desetak što domaćih što međunarodnih turnira. Ne treba niti naglašavati kako se obvezno vraćaju s brojnim odličjima, teško ih je i prebrojiti sve u ovih prvih deset godina. Međutim, ostaje zapisano kako su do sada u svojim redovima imali 6 državnih prvaka-prvakinja, 2 doprvaka-doprvakinju i 9 s brončanim medaljama. S  balkanskih prvenstava  donijeli su 2 srebra a 1 bronca osvojena je na Svjetskom kupu za kadete. Jednostavno, kratko i jasno – klub pobjednika.


Klupske prostorije, dvorana za treninge, nazovimo je tako, nalazi se u preuređenoj bivšoj kuglani sadašnjeg pločanskog Doma kulture. Ne baš zaodoljavajući, optimalni uvjeti međutim rad i rezultati pokazuju kako uvjeti nisu odlučujući faktor. Volja, upornost, znanje, želja za uspjehom sve ove godine vodile su ih naprijed. Atmosfera na treninzima uvijek vesela, kolegijalna, motivirajuća, uvjerili smo se sami.  A vrlo skoro mogli bi u svoj novi dom, u Domu sportova Ploča dobit će svoj kutak, primjeren njihovim zaslugama i ambicijama.

Do zaključenja ove sezone članovima KK Porto Tolero slijede nastupi u Mostaru (Hercegovina open, 4.svibnja) i Splitu (Karate kup, 18.svibnja). Ne sumnjamo u još jedno uspješno predstavljanje boja svog kluba i grada. A Ploče, možda uskoro dobiju još jednog izbornika. Uz Ivana Jerkovića koji je izbornik ženske juniorske rukometne reprezentacije Hrvatske kandidat za izbornika hrvatske reprezentacije u karateu za učenike i mlađe kadete je Jerko Srzentić. To samo potvrđuje kvalitetan i stručan rad u klubu pobjednika – KK Porto Toleru.

Za kraj vam donosimo i malu fotogaleriju sa sinoćnjeg treninga.

Tekst i foto: Jurica Vukojević