Sport

Poruka Orepiću u Pločama: Sloboda navijačima – zatvor HNS-u!

U Pločama, odakle dolazi ministra unutarnjih poslova Vlaho Orepić, jutros je osvanula poruka navijača.

Na lokalnom mostu je izvješen transparent na kojem piše – „Mi punimo ćelije, dok vi punite svoju kesu. Sloboda navijačima – zatvor HNS-u“.

Navijači iz ministrovih Ploča očito su revoltrirani višetjednom hajkom na navijače predvođene policijom koja zbog, budimo iskreni, običnih prekršaja tamniči, uz pomoć sudova, navijače i po nekoliko mjeseci – kao što je nevjerojatan slučaj navijača iz Zadra koji je nekoliko mjeseci odležao u zatvoru zbog nereda u Francuskoj na utakmici u Saint-Étienneu.


Zanimljivo je da je Orepić ministar iz redova MOST-a koji su prilično glasni kod zahtjeva HNS-u da provode Zakon o sportu, pa su tako nedavno u Zagrebu i predstavili svog kandidata za gradonačelnika Marka Sladoljeva,  nekadašnjeg aktivnog člana BBB-a, iskoristivši upravo nogomet za promociju njegove kandidature. Naravno, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, tj. nadležni Središnji državni ured za sport nisu pod direktnim vodstvom MOST-ovaca, ali zato jest policija. Stoga još više čudi represija i pravna nesigurnost koja štiti, ili bolje rečeno ne štiti, navijače od pretjeranih policijskog progona.

Prekršaji u rangu remećenja javnog reda i mira iz drugih zemalja, pod medijskom histerijom, postaju višemjesečne zatvroske kazne, upadi bez naloga u prostore navijačkih udruga pravdaju se selektivnim čitanjem članka iz Zakona koji se bavi onima koji proizvode i barataju s eksplozivnim stvarima, privođenja i kažnjavanje zbog verbalnog delikta … i sve bi to još možda i mogli razumjeti – da oni protiv kojih se navijači bore, vrhuška nogometnog saveza, nisu upravo ti koji to isto rade, ali prolaze nekažnjeno – od verbalnog delikta, govora mržnje ili poticanja na mržnju, pa do težih djela za koja su osumnjičeni kao što je pranje novca, zlouporaba položaja, oštečivanje državnog proračuna, krađa,… Ali oni su nevini dok sud ne dokaže suprotno – za navijače, pak vrijede druga pravila. Do kada?

nogometplus.net