Sport

Pogodili pobjednika na Maratonu lađa, a kladionica im ne želi isplatiti dobitak. U PSK-u ne priznaju naknadnu podjelu prvog mjesta

Brojni Neretvani koji su se kladili na ekipu Stabline na nedavnom maratonu lađa u Prvoj sportskoj kadionici preko noći su od dobitnika postali gubitnici kako donosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o banalnom razlogu jer PSK ne priznaje službeni rezultat natjecanja – podjelu prvog mjesta među lađarima Zagreba i Stabline te lađare Zagreba vodi kao pobjednike a Stablinu kao drugoplasirane (gubitnike), zbog čega ne isplaćuje kladioničarske dobitke. Doznajemo da je u igri velik novac jer su se mnogi Neretvani kladili upravo na Stablinu, koja je bila favorit Maratona lađa, a samo naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, od PSK-a potražuje sedam tisuća kuna.

Istina, prijepora je bilo na cilju maratona, u koji je prva uplovila lađarska ekipa Zagreba, koja je naknadnom sudačkom odlukom podijelila zlatno odličje i prvo mjesto s ekipom Stabline. To su službeni rezultati 23. Maratona lađa, koje bi sve institucije, pa tako i kladionice, trebale uvažavati.


Za razliku od prethodnih godina, kada su se danima nakon maratona svađale lađarske ekipe, sada nije ništa vezano uz samu organizaciju natjecanja i konačnog poretka na listi, o čemu su se usuglasile sve ekipe. Problem je potpuno drukčije, reklo bi se financijske prirode, izvan udruge lađara Neretve i institucija koje organiziraju Maraton lađa.

Kladeći se na Stablinu naš sugovornik je trebao ostvariti dobitak od sedam tisuća kuna. Nažalost, umjesto novca doživio je šok, jer mu PSK ne želi isplatiti novac budući da je po njima Stablina druga, dakle nije pobjednik.

TRLJANJE PRAZNIH RUKU

Čim je natjecanje zaključeno i pobjednicima proglašeni lađari Zagreba i Stabline, svi oni koji su se kladili na Stablinu zadovoljno su trljali ruke, nadajući se novčanom dobitku. Sve je izgledalo idilično, no veselje im je kratko potrajalo. Hladan tuš dobili su već sutradan u poslovnici PSK-a, kad su došli po svoj osvojeni novac na temelju klađenja na ekipu Stabline. Službenica u poslovnici im je rekla da im se ne može obračunati dobitak jer je lađarska ekipa Stabline na 23. Maratonu lađa osvojila drugo mjesto.

Uzaludna su bila uvjeravanja da je prvo mjesto podijeljeno između Zagreba i Stabline te da je po svim pravilima Stablina pobjednik Maratona, pa tako i kladioničarski listić na nju dobitni.
– Službena odluka je odmah donesena od organizatora natjecanja i samim time je konačna, a Prva sportska kladionica samo iz sebi znanih razloga je u svojim rezultatima objavila da je Stablina druga. Iako je Stablina odlikovana zlatnim medaljama, na svim portalima piše da je prva, potvrdu možete dobiti i od udruge lađara Neretve kao organizatora natjecanja – govori nam nezadovoljni Neretvanin, koji je zbog ovakve odluke PSK-a ostao bez sedam tisuća kuna dobitka.


– Samo kod Prve sportske kladionice Stablina je druga zbog toga što je vjerojatno bilo puno uplata na Stablinu i problem im je isplatiti sve te dobitke – govori nam nesuđeni dobitnik, koji se uzalud žalio na adresu PSK-a.

Ipak, dobio je mailom odgovor u kojem je PSK obrazložio svoju odluku neisplate dobitka onima koji su se kladili na lađare Stabline. Pozivaju se na članak 24. iz svojih Pravila igara na sreću u kojem stoji da oni priznaju jedino prvi službeni rezultat, a kasnije izmjene ih ne zanimaju. Međutim, lađarska ekipa Zagreba je prva uplovila u cilj u Pločama, ali to nije bilo službeno proglašenje pobjednika. Službeno proglašenje i utvrđivanje rezultata uslijedilo je tek kasnije, na temelju odluke sudaca, te su prvo mjesto podijelili Zagreb i Stablina.

PADANJE KOEFICIJENTA

Je li bilo kladioničarskih uplata na lađarsku ekipu Zagreba i kako su one isplaćivane nije nam poznato, jer su nam se javili isključivo oni koji su listiće zaigrali na Stablinu i koji su u samo nekoliko sekundi od dobitnika postali gubitnici.

– Ove godine dan prije maratona Prva sportska kladionica izišla je s ponudom za taj događaj. Najveći favorit i po kladionici i po rezultatima i treninzima prije maratona bila je ekipa Stabline, na koju je početni koeficijent bio 3, ali pristizanjem brojnih uplata na pobjedu Stabline brzo je pao na 2,20. Ja sam, kao i brojni ljudi iz doline Neretve, također bio uvjeren u pobjedu Stabline i na to sam se kladio, ali od dobitka nema ništa – ogorčen je naš sugovornik.

Za razliku od organizatora natjecanja Maratona lađa, Udruge lađara Neretve, na čijim stranicama piše da su Stablina i Zagreb pobjednici (dijele prvo mjesto), na rezultatima Prve sportske kladionice stoji da je Zagreb prvi, a Stablina druga.

I tako je do daljnjega. Brojni Neretvani koji su se kladili na favorita Stablinu ostali su “kratkih rukava”. Dobitak im nije isplaćen jer Stablina za PSK nije pobjednik 23. Maratona lađa na Neretvi.

BEZ REAKCIJE Prva nesportska kladionica

Zbog čega ne želi isplatiti dobitke onima koji su se kladili na ekipu Stabline na 23. Maratonu lađa na Neretvi 8. kolovoza pitali smo PSK, ali odgovor na upit koji je uredno zaprimljen elektroničkom poštom nismo dobili. Međutim, našem sugovorniku koji se smatra oštećenim zbog neisplate dobitka od sedam tisuća kuna PSK je odgovorio:

“U slučaju natjecanja automobilima, motorima, čamcima, biciklima i konjima za rezultat događaja uzima se u obzir konačni redoslijed određen prvim službenim objavljivanjem. Kasnije izmjene, odluka pojedinca ili komisije ne uzimaju se u obzir.”