Sport

Pobjednik Gusar iz Komina

Korčula je u subotu predvečer na najbolji način obilježila Dan državnosti RH kroz organizaciju 3. lađarske regate Kneže – Korčula u Pelješkom kanalu. Regatu je, kao i prethodne dvije, organizirala Udruga lađara „Žrnovski galijoti“ iz Žrnova na otoku Korčuli. Suorganizatori su i od velike pomoći bili Grad Korčula i Dubrovačko -neretvanska županija te HTP Korčula, a pomogli su iskustvom Udruga lađara iz Metkovića i brojni volonteri.

Na startu u mjestu Kneža izvršeno je izvlačenja startnih brojeva za osam lađarskih posada: Žrnovski galijoti, Gusar (Komin), Stablina, Čeljevo (Čapljina), Sv.Ilija (Metković), Argonauti (Bjelovar), Gospa Karmelska (Krvavac) i Veterani 4. Gardijske brigade iz Metkovića. Od startne pozicije Kneža do grada Korčule se veslalo u duljina od 10 km uz obalu, stazom obilježenom plutačama (bovama). Utrku su pratiti plovila Pomorske Policije, Lučke uprave i Lučke kapetanije koji su osiguravali nesmetanu plovnost takmičarskim posadama jer su različitih plovila trku pratili navijači.

Poslije sat vremena trajanja regate na cilj u Korčulu su lađari Gusara iz Komina stigli prvi i radosno na žalu pored Trga pomirenja podignuli svoja pobjednička vesla u zrak te tako postali treći pobjednici korčulanske lađarske regate, Stigli su ispred drugoplasiranih pratitelja iz Stabline, dok su trećeplasirani lađari Sv. Ilije iz Metkovića.


Uz dodjele odličja uručene su i novčane nagrade posadama: 1.mjesto 10.000 kuna, 2.mjesto 7.000 a za 3.mjesto 5.000 kuna. Nagrada od 2.000 kuna dodijeljena je za 4.mjesto a 1.000 kuna za peto mjesto. Na kraju, plasman je slijedeći: 1.Gusar; 2.Stablina; 3.Sv.Ilija; 4.Gospa Karmelska; 5.Argonauti; 6.Žrnovski galijoti. Na začelju su bili Veterani 4.Gardijske brigade iz Metkovića a poslijednji ekipa Čeljeva. Uz navijačke rekvizite, veselje i zabavu uz ples na Plokati su svirali Bolero iz Blata.

Organizatori regate nisu zaboravili brojnim navijačima omogućiti praćenje preko velikog video zida TV- prijenos nogometne utakmice EU-prvenstva između Hrvatske i Portugala. Prošle godine drugoplasirani Gusar iz Komina (tada je prvoplasirana ekipa bila Stablina) promijenio je mjesto za koje njihov kapetan Stjepan Vlahović kaže:- Od početka smo vodili trku u kojoj nam je jedino Stablina bila konkurent. Ovo nam je bio jači trening za Maraton lađa u Metkoviću !

Loš plasma Žrnovskih galijota, tumače navijači, dok predsjednik Željko Curač napominje da se protiv iskusnih profesionalnih posada ne može više ni postići. Između mnogih lađara pronašli smo Ivana Šabjana, svjetskog prvaka i kanuistu, trenera trećeplasiranog Svetog Ilije iz Metkovića, koji je zadovoljan plasmanom, uz najavu da su slijedeće godine njihove. Bit ćemo prvaci i najbolji hrvatski lađari, kaže Šabjan.

Tekst i foto: Nikola Perić / www.dubrovacki.hr