Sport

PLOČE TRAIL Tamo gdje je Neretva potisnula kameni krš

Grad Ploče okružen je vrlo raznolikom prirodom. Delta Neretve svojim razgranatim pritocima, jezerima i samim ušćem pruža prekrasne zelene vizure doline, u kojoj kao da su se dalmatinski krš i kamena obala odlučili malo odmoriti. Na drugoj strani, južni obronci Biokova uranjaju u Baćinska jezera. Sedam jezera ili Teutini biseri, kako ih još zovu


Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica Ploče početkom prošle godine postavilo je planinarsku tematsku stazu “Tragom bunkera”. Staza se nalazi na Striževu, brdskom području u neposrednoj blizini Ploča. Opremljena je info-sadržajima koji opisuju povijesne događaje, narodne običaje, biljni i životinjski svijet toga kraja. Staza obuhvaća 8 kamenih bunkera iz Drugog svjetskog rata i prateći suhozide, prolazi kroz dva napuštena zaselka. Sa same staze pruža se istovremeno pogled na more i jezera. Jednim dijelom, staza prolazi uza samu netaknutu morsku obalu. Moguće je usput posjetiti i jednu manju špilju.

U nešto više od godinu dana stazu je posjetilo više od tri tisuće planinara. Sve nas je to motiviralo da pokušamo organizirati trail utrku. Zamislili smo je tako da bude zanimljiva u svakom svom dijelu. Kontrolne točke nalaze se na samim bunkerima. Bunkeri su smješteni na atraktivnim pozicijama. Trkači će uživati okruženi pogledima na Baćinska jezera, Biokovo, Pelješac, Hvar, Deltu Neretve, more i obalu Makarskog primorja.

Utrka od natjecatelja zahtijeva dobru orijentaciju i snalažljivost. Staza će biti označena putokazima i trakicama. Više od dvadeset volontera bit će razmješteno oko staze. Za prvu godinu predviđene su dvije discipline. Velika utrka (17 km, 800 m elevacije) i Mala utrka (7 km, 250 m elevacije). Velika utrka ima 8 kontrolnih točaka, dok Mala utrka ima samo jednu. Start i cilj obiju utrka nalazi se u Portini (predio Ploča i Baćine), na samoj rivi. Na startnom broju nalaze se brojevi kontrolnih točaka za označavanje na perforatorima.

Staza je dosta dinamična i raznolika. Sedam se kontrolnih točaka nalazi u prvom dijelu utrke, dok je drugi dio utrke prikladan za opušteno trčanje i možda nešto brži tempo. U tom dijelu staza je dosta ravna i prolazi uza samu morsku obalu. Inače je do tog dijela bilo moguće doći samo brodom. Tek smo ove godine očistili taj dio Napoleonove ceste. Takav izolirani morski krajolik svima, pa tako i trkačima, daje pravi otočki ugođaj. Tu se nalazi poluotočić Tanka Punta, popularno pločansko izletište, gdje se brodicama dolazi na kampiranje.

Striževo je poznato stanište muflona koji su naseljeni s Nacionalnog parka Brijuni 1978. godine. Postoji velika mogućnost da će ih trkači susresti na stazi.

Sve navedeno čini ovu utrku zanimljivijom. Nadamo se da će trkači i posjetitelji uživati na ovom događaju i ponijeti samo lijepe uspomene. Nakon utrke zabavit ćemo se uz DJ-a, hranu i piće. Trail je savršen način za uživanje u sportu, prirodi i društvu.

Dana 12. studenoga 2022. HPD Grabovica slavi 41. rođendan, koji želimo proslaviti uz pravi planinarski i sportski događaj. Ploče Trail to će sigurno i biti, a vi dođite i uživajte s nama!

Piše: Josip Čupić/heritagecroatia.com

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci