Sport

Paddleboard manija i u Hrvatskoj

Stand up paddle boarding (SUP) veslanje na dasci je apsolutni svjetski hit koji se može pronaći i u Hrvatskoj. Zabava i opuštanje uz prekrasan pogled na more i na horizont, prava je avantura za dušu i tijelo. SUP ili uspravno veslanje sportska je rekreacija koja je prije nekoliko godina stigla s Havaja i pruža pogled na prirodu iz jedne sasvim nove perspektive.

Stajati uspravno na dasci za surfanje i veslati nije nimalo lako. Tijelo se nalazi u položaju u kojem je potrebno održavati ravnotežu, što znači da vam radi apsolutno svaki mišić u tijelu. Dobar je to način za postizanje i održavanje forme, a da ne spominjemo koliko je dobar za ‘hvatanje’ preplanule boje kože.

Prije nego što iznajmite svoju SUP dasku uzeti će se u obzir vaša visina i težina, kao i lokalni uvjeti, te ćete dobiti odgovarajuću dasku i naputke kojih se radi vlastite sigurnosti morate pridržavati. No ne morate na dasci samo veslati. Prakticiranje joge na SUP dasci način je na koji možete zadržati fizičku aktivnost ali s duhovnim pristupom kakav joga nalaže.


Jadranska obala je odlična lokacija za opuštanje i pronalazak unutarnjeg mira veslajući ili meditirajući SUP daskama. Prvi SUP u Hrvatskoj od kojeg je sve krenulo je onaj u Dubrovniku. Blizu njega nalazi se i trenutno najpoznatiji, ujedno i uvršten u top deset avantura u Hrvatskoj od strane časopisa GoOut, Paddle surf Croatia ‘Baćinska jezera’.

 

Tekst: www.journal.hr
Foto: www.journal.hr via Instagram, Paddle surf Croatia ‘Baćinska jezera’