Kultura Sport

OČUVANJE TRADICIJE I neretvanskoj lađi status kulturnog dobra RH

Neretvanska lađa i trupa postale su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Riječ je zajedničkom projektu udruge lađara Neretve i Maratona lađa, udruge za očuvanje Neretvanske baštine Opuzen te Ministarstvo kulture, Konzervatorskoga odjela u Imotskom.


– Lađu smo sačuvali kao nematerijalno kulturno dobro zauvijek i zahvaljujem se svim sudionicima projekta, kazao je predsjednik udruge lađara, Luka Oršulić.

Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture prosudilo je da tradicija suživota Neretvana sa lađom i trupom ima sva obilježja nematerijalnog kulturnog dobra.

Lađa i trupa su godinama bili jedina prijevozna sredstva u dolini Neretve. Lokalno stanovništvo upravo stoga njeguje povijesnu tradiciju lađe što je pretočeno u Maraton lađa, jedinstveno natjecanje na Neretvi na stati dugoj 25 kilometara od Metkovića do Ploča.

Podsjetimo, umijeće pripreme neretvanskog brujeta nedavno je također uvršteno među zaštićena nematerijalna kulturna dobra RH.

Izvor: Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,