Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Divlje odlagaliste

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine

Sanacija odlagališta otpada na Dubravici nedaleko od Metkovića pitanje je koje je prisutno u dolini Neretve već dugi niz godina. Problem Dubravice svakako najviše pogađa grad Metković i njegove stanovnike budući neugodan miris paljevine i oblaci dima znaju doprijeti katkada i do samog grada.
Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno ispravno rješenje je izgradnja jedne nove zajedničke lokacije odlagališta za sve neretvanske gradove i općine koje bi uudovoljavalo najvišim europskim i svjetskim standardima. Razmatrana je mogućnost da to bude lokacija na području općine Slivno. Međutim, takvoj ideji su se usprotivili stanovnici Slivna uz obrazloženje da je to jedina neretvanska turistička općina te da bi eventualno odlagalište otpada moglo nanijeti neprocjenjive štete turističkoj djelatnosti.

Osim toga brojna divlja odlagališta otpada, proteklih nekoliko godina iznikla su kao gljive poslije kiše uz brojne prometnice u dolini Neretve. Uz narušavanje izgleda okoliša i zagađivanja životne sredine u prvom redu valja istaknuti negativne pojave koje takvi deponiji sa sobom nose, pojavu glodavaca i drugih životinja pasa lutalica i mačaka.
Premda su predviđene visoke kazne za sve osobe koje se ne pridržavaju uputa o odlaganju otpada, u pojedinim slučajevima i do nekoliko tisuća kuna, na žalost svakim danom sve je više onih koji sve vrste kućnog otpada ostavljaju gdje im padne na pamet. Najbolji primjer toga je divlji deponij iznad mjesta Pruda prema granici sa Republikom BiH, koji iz dana u dan postaje sve veći.
Posebno je teška situacija u četiri neretvanske općine koje imaju značajnih financijskih poteškoća u svom radu pa im ne preostaje dovoljno sredstava za komunalnu djelatnost. Kako doznajemo, općina Kula Norinska ljetos je nabavila šest kontejnera za sakupljanje otpada u mjestu Desne. Otpad bi trebalo odvoziti pločansko komunalno poduzeće “Izvor”, ali zbog već poznatih problema oko priključenja vode tamošnjim domaćinstvima pločanski komunalci još nisu započeli svoju djelatnost, pa kontejneri stoje složeni ispred mjesne škole.


Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.
Kultura

Manifestacija „Dani Dragutina Rucnera“ u Pločama

Dubrovačko – neretvanska županija u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ i Turističkom zajednicom