Sport

Očitovanje Udruge lađara Neretve na priopćenje Udruge lađara Gusari Komin

Kao Upravno vijeće Udruge lađara Neretve (dalje: ULN), organizatora Maratona lađa, moramo se obratiti javnosti zbog priopćenja koje je medijima poslala Udruga Gusari Komin. U priopćenju se organizatoru Maratona lađa zamjera niz propusta. Odmah na početku objašnjenje; organizator Maratona lađa je ULN, čiji je član i udruga Gusari Komin. Ovim putem moramo reći da je propusta zaista bilo, ali ne i onih koje nam Udruga Gusari Komin stavlja na teret. Propusti u Maratonu lađa javljaju se jer se ovdje radi, kako i naš Statut kaže, o kulturno- sportsko-turističkoj manifestaciji, a ne službenom sportu s strogo definiranim, i do detalja propisanim pravilima. Kao najveći propust navode se sudački propusti. Nažalost, bilo ih je. Iako je ovaj sudački tim sudjelovao već na nekoliko lađarskih utrka i Maratona lađa, moramo s žaljenjem reći da smo i mi dojma da se ipak nisu snašli u ovom, do sada najkonkurentnijem Maratonu lađa. Ali uzmimo u obzir da sudački posao na Maratonu lađa nije lagan, rade u teškim uvjetima i s nikad dovoljno definiranim pravilima, s lađarskim ekipama koje vrlo često traže svaku rupu u tim istim pravilima, te se vrlo čestu susreću s agresivnim navijačima i napadima od strane istih.

Sve je to ostavljalo traga na suđenju, kako proteklih godina, tako i ove godine. No ne možemo se oteti dojmu da nije bilo ovakvih priopćenja i zamjerki na suce prethodnih godina kada su Gusari Komin bez konkurencije osvajali zlatne medalje, a čitav Maraton lađa pratio je najčešće jedan jedini sudac. Nažalost, sve ekipe, pa tako i ekipa Gusari Komin čitaju u pravilnicima ono što hoće i tumače onako kako im odgovara. Tako se iz njihova očitovanja da iščitati da je Organizator trebao „zamrznuti“ položaj preostalih 32 ekipa, da bi se 2 ekipe na čelu utrke dogovorile koja će proći prva kroz uzak prolaz na Čeveljuši. U pravilnicima to ne postoji, već stoji da, ako se ekipe ne dogovore oko prolaska, prva prolazi desna lađa, a ne ona kojoj sudac kaže, kako neupućeni izjavljuju. Iza prolaska prva lađa čeka drugu, te nakon poravnanja nastavljaju utrku. Za približiti onima koji ne razumiju o čemu se govori; kada na Formuli 1 izađe safety car na stazu, utrka se uspori i ona formula koja je skoro krug iza prvoga ima priliku približiti se svim formulama naprijed. Tako zbijeni voze u koloni do odlaska safety cara, kada se utrka nastavlja. Dakle, ne vraćaju se na razdaljinu na kojoj su bili u trenutku ulaska safety cara, što bi bio apsurd, kako u Formuli 1, tako i u Maratonu lađa. Zanimljivo je vidjeti na snimci dostupnoj na internetu da sudac upozorava ekipu Gusari Komin da prođu ispod mosta na Čeveljuši i pritom ubrzaju prolazak, a zatim se vidi da veslači ekipe Gusari Komin iskorištavaju uzak prolaz kroz koji ih se ne može prestići kao predah, jer je vidljivo da veslaju samo 2-3 veslača, a ostali koriste priliku i odmaraju se.

Čak ih i veslači ekipe Stabline požuruju. Toliko o prolascima kroz uska ždrijela na trasi, odgovornosti Organizatora za ista, te sportskom duhu ekipe Gusari Komin. Prije starta u Metkoviću udruga Gusari Komin vrši pritisak na suce da provjere dimenzije zastava konkurentskih ekipa. Suci vrše mjerenja istih, no kako u Zapisniku nema zabilješki, niti kazni za kršenje pravila o dimenzijama, smatramo da su suci procijenili da nema odstupanja. Upravni odbor odluke sudaca ne može i ne želi komentirati, već udrugu Gusari Komin uputiti da, ukoliko imaju žalbu, upute je Žalbenom vijeću u skladu s aktima ULN. Spominju se i brodice koje prate Maraton lađa, te prave valove i smetaju utrku; molimo sve da pogledaju dostupne snimke i fotografije sa Maratona lađa, pa će svima biti jasno da su upravo navijači ekipa Gusari Komin i Stablina daleko najbrojniji u tim brodicama. Zanimljivo je što nisu istaknuli još jednu moguću pogrešku sudaca pri ulasku u Luku Ploče. Tada su ekipe Gusari Komin i Stablina spojeni, no vidjevši da ih prestiže ekipa SU Argo (Bjelovar) odjednom se lađa ekipe Gusari Komin odvaja od ekipe Stabline i čini se da se s namjerom sudara s bjelovarskom ekipom. Možda je i tu bilo pogreške sudaca što nisu dodijelili minutu kazne. Nigdje u aktima ULN ne stoji da se mjesta ne mogu dijeliti, a suci nisu nikome „nudili“ podjelu mjesta, kako ističu u udruzi Gusari Komin. Zbog zakazivanja opreme suci nisu snimili prolazak kroz cilj ekipa Gusari Komin i Stabline (kamere su otkazale zbog utjecaja vlage uslijed visokih valova). Suci nisu sa sigurnošću mogli odrediti čija je lađa bila u prednosti.


Zato su predstavnicima ekipa izrazili svoje namjere da konačan poredak bude takav da te dvije ekipe podjele 2. i 3. mjesto, što su iste odbile, te su suci zatražili digitalnu obradu dostupnih snimki prolaska kroz ciljnu ravninu, čime bi se jasno utvrdio konačan poredak. Da zaključimo priču oko sudaca: Organizator je angažirao suce koji trebaju donijeti konačne odluke u skladu s Pravilnikom. Ostale navodne propuste (npr. laser na cilju, neoznačavanje cilja…) uopće nema smisla komentirati, jer su napisane isključivo kao navodi da se popuni prostor i da nekakva „dodatna težina“ optužbama, a zaista su neutemeljene i vrlo zlonamjerne prema Upravnom odboru, ULN i Maratonu lađa općenito. I to od udruge koja u zvijezde diže svoj doprinos ULN i Maratonu lađa. Želimo istaknuti da datum registracije udruge, broj odveslanih Maratona lađa, broj veslača, veličina proračuna, broj medalja, i ostali kriteriji kojima se kite pojedine ekipe, nisu mjerilo doprinosa Maratonu lađa. Mjerilo je konstruktivan rad u ULN, promicanje lađe i Maratona lađa, fair-play, te sportski i korektan odnos prema konkurentskim ekipama. Ističu da su ponosni na sebe i svoje uspjehe, no način i nastup koji skoro svake godine prirede može im ići samo na sramotu. Kroz čitavo priopćenje ekipe Gusari Komin nismo vidjeli čestitke pobjedniku, a vidljivo je da se spominje prvo mjesto i pobjedničko postolje, čime daju dojam da se ne mire s ničim osim prvim mjestom.

Sve to možemo protumačiti samo kao pravdanje pred navijačima i sponzorima, jer ipak im je netko „ukrao“ to prvo mjesto. Budući da smo prozvani, što javno u medijima, što preko društvenih mreža, moramo javnosti pokazati o kakvom se obliku ponašanja kod članova ovakve udruge radi. Na Noći lađara, tri dana prije Maratona lađa, član i veslač ekipe Gusari Komin nasrće na člana Upravnog odbora, te vrijeđa druge članove. To, ako se već pozivamo na pravila, automatski povlači diskvalifikaciju sa Maratona lađa u tekućoj godini cijele ekipe, uz zabranu sudjelovanja na Maratonu lađa za tu osobu u periodu od 1 do 3 godine. Fizičkog obračuna je bilo i u Pločama prilikom čekanja odluka sudaca, kada osoba iz udruge Gusari Komin fizički napada osobu iz udruge Stablina. Ostale obračune i uvrede nemoguće je prebrojati… Nervoza u ekipu i vodstvo udruge Gusari Komin (i još nekih udruga) se uvukla već prije nekoliko mjeseci kada je Upravni odbor ULN odlučio, u skladu s aktima koji su na snazi već treću godinu, angažirati nadležno tijelo za provedbu antidopinške kontrole. Tada su iznosili čitav niz nelogičnih i neutemeljenih razloga zašto se to ne bi trebalo provesti; da je preskupo, da testiranje nije u skladu s pravilima, da se rezultat može pobiti na sudu, da je testiranje trebalo najaviti, da će se navući sramota na Maraton lađa… Sa žaljenjem smo morali odustati od provedbe antidopinške kontrole, uz vidljivo olakšanje i likovanje pojedinih ekipa. Pitamo se zašto se neki protive kontroli korištenja takvih nedopuštenih i ilegalnih sredstava, te znaju li kakve posljedice to ostavlja na ljudsko zdravlje. Vjerujemo da bi i sponzore zanimalo troše li se njihove donacije i sponzorski novac na takva nedopuštena i ilegalna sredstva. Nadamo se, i dati ćemo maksimalnu energiju da antidoping kontrola postane standard već od sljedeće godine. Otkad je ovaj Upravni odbor na čelu ULN, dakle zadnje 2-3 godine, predložen je i od strane Skupštine usvojen znatno unaprijeđen i poboljšan Pravilnik Maratona lađa i Statut ULN. Štoviše, članica Skupštine je i udruga Gusari Komin, koja nije imala potrebe sve te godine dati niti jedan konstruktivan prijedlog za promjenu Pravilnika, a koji se svake godine revidira. Sad odjednom imaju puno zamjerki na isti, pa je zaključak da imaju pritužbe i na svoj rad. Grešaka imamo, i uvijek će ih biti jer se radi o jednoj od najzahtjevnijih organizacija sportskih natjecanja u Hrvatskoj, s preko 500 natjecatelja. No nećemo dopustiti da se rad Upravnog odbora ULN neutemeljeno blati i kritizira, da bi pojedine lađarske udruge opravdale svoje neuspjehe na Maratonu lađa.

Puno se toga zadnjih godina kod glavnih aktera Maratona lađa vrti oko novaca; „elitne“ temeljne lađarske udruge raspolažu proračunima na kojima bi im zavidjeli mnogi profesionalni sportski klubovi, kladionice u ponudi nude oklade na rezultat Maratona lađa, sponzori se traže po čitavoj Hrvatskoj… Gdje su nestali amaterizam i tradicionalni korijeni Maratona lađa? Najveća bojazan svakog Upravnog odbora je hoće li na cilju u Pločama izbiti tučnjava i neredi. Još niti jedan Maraton lađa nije prošao bez većeg ili manjeg skandala, obračuna, svađe, pa čak i tučnjave glavnih aktera utrke. A prisjetimo se samo koji su to akteri bili proteklih godina… Oni koji se najviše pozivaju na pravila, fair-play, sportski duh, tradiciju, broj medalja, i sl. Valjda zato i postoji razlika između gusarstva i viteštva. Sramota je ono što se događalo u Pločama na podjeli medalja, gdje se u prisustvu najviših uzvanika omalovažava i vrijeđa pobjednik Maratona lađa. To zapravo treba zabrinuti ekipu Gusari Komin, a ne gašenje lađarskih udruga; mi se nadamo da će ovakav, sve regularniji i ujednačeniji Maraton lađa još ojačati i povećati broj lađarskih ekipa, a njihovo ponašanje baca crnu sjenu na budućnost, jer će se sa takvim akterima Maraton lađa teško izdignuti iznad razine lokalnog seoskog derneka i prerasti u pravu turističku atrakciju kakvu Neretva zaslužuje. Upravni odbor ne smatra da treba dati svoje mandate na raspolaganje Skupštini ULN, jer je velika većina udruga članica Skupštine dala svoju podršku Upravnom odboru netom po završetku Maratona lađa. Svima su, valjda, jasni motivi udruge Gusari Komin za ovakvo priopćenje kojim blate čitav Maraton lađa, a to je pravdanje svojega poraza pred sponzorima i navijačima, odnosno treće godine zaredom da nisu osvojili zlatnu medalju. ULN nije udruzi Gusari Komin ukrala zlato, zlato su izgubili onoga trenutka kada su pomislili da su iznad svih drugih, kako lađarskih ekipa tako i Maratona lađa.

Udruga Lađara Neretve
Foto: Zoran Mateljak / likemetkovic.hr